Turska: Pogrešan referendum o nezavisnosti iračkog Kurdistana

Tursko protivljenje nezavisnosti iračkog Kurdistana moglo bi dovesti u pitanje zamisao o uspostavi kurdske države (EPA)

Turska, koja se protivi svakom obliku kurdske nezavisnosti, ocijenila je da je referendum koji irački Kurdistan 25. septembra planira organizirati o tom pitanju, “teška greška”.

“Mislimo da je organiziranje referenduma o nezavisnosti [koji je najavilo čelništvo iračkih Kurda] teška greška”, ističe tursko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Dodaje da je očuvanje teritorijalne cjelovitosti i političkog jedinstva Iraka jedan je od temelja turske politike prema toj zemlji.

Turska je u dobrim odnosima s čelnikom iračkih Kurda Masudom Barzanijem, ali se oštro protivi bilo kakvoj uspostavi kurdske države na dijelu svoje teritorije i u susjednim zemljama.

Velika vojna operacija

Tako je u augustu 2016. godine počela veliku vojnu operaciju na sjeveru Sirije kako bi od tamo potisnula pripadnike oružane grupe Islamske države Irak i Levant, ali i spriječila sirijske Kurde da ujedine osvojena područja u toj zemlji koju je zahvatio građanski rat.

Tursko protivljenje nezavisnosti iračkog Kurdistana, područja koje je po iračkom Ustavu iz 2005. godine autonomno, moglo bi dovesti u pitanje zamisao o uspostavi kurdske države.

Irački Kurdistan glavne prihode ostvaruje izvozom nafte, i to naftovodom koji vodi do turske luke Ceyhana.

Izvor: Agencije