Turska pokušava spriječiti ulazak boraca IS-a u Siriju

U posljednje vrijeme turske vlasti ulažu više napora da spriječe nelegalni prelazak stranaca na teritoriju Sirije. Ankara ne želi proširenje ili prelijevanje sukoba.

Sanliurfa je pogranični gradić na turskoj teritoriji koji gleda prema Bliskom istoku. Odredište je i hodočasnika, jer se u njemu nalazi mjesto na kojem je, kako se pretpostavlja, rođen Ibrahim, a. s., jedan od najvažnijih poslanika u islamu.

Sada se među hodočasnicima mogu naći i ljudi drugačijih namjera, iz Evrope i sa drugih kontinenata. Došli su gotovo do kraja putovanja koje će ih odvesti u Siriju i Irak, gdje će se pridružiti borcima grupe Islamska država. Ali, Turska im je znatno otežala posljednju etapu putovanja.

“Ova ravnica ispred nas je Sirija”, govori krijumčar Ahmed.

“Ranije je bilo lako preći, trebali ste samo napraviti rupu u slabo čuvanoj ogradi. Ali, više nije tako.”

Strah za taoce

“Stvari su se počele mijenjati prije desetak mjeseci. Turske snage od tada kopaju rovove duž granice. Rasporedili su tenkove i povećali broj čuvara koji sada koriste naočale pomoću kojih vide u mraku. Čak i pucaju na ljude. Sad je mnogo teže prebaciti strance u Siriju”, kaže Ahmed.

Od januara stranci pokušavaju preći granicu bilo gdje istočno od rijeke Eufrat i ući u sirijsku pokrajinu Ar-Raka, odakle će biti prebačeni u područje pod kontrolom grupa povezanih s grupom Islamska država.

Turska ne želi da se konflikt proširi. Ali, grupa Islamska država drži više od 40 Turaka kao taoce.

Turska vlada strahuje da bi, ako bude imala otvorenu ulogu u operaciji kojom će Sjedinjene Američke Države pokušati potisnuti grupu Islamska država, rezultat bila brutalna osveta nad taocima.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera