Turska pomoć poplavljenim područjima

Građani bosanskohercegovačkih gradova nakon gotovo četiri mjeseca od kako su veći dio BiH pogodile velike poplave i danas saniraju štete i nadaju se boljem sutra, piše agencija Anadolija.

Oporavljaju se od velikih materijalnih šteta, ali olakšanje im pruža činjenica da pomoć iz stranih zemalja i danas stiže.

Jedno od udruženja koja već nekoliko mjeseci pomažu bh. građanima je tursko udruženje Deniz Feneri.

Od sredine maja, kada su veliki dio BiH pogodile poplave, udruženje Deniz Feneri je poslalo više od 8.000 paketa sa prehrambenim proizvodima, sredstvima za higijenu i odjećom.

Ovih dana je pomoć podijeljena u Gračanici i Srebreniku, a humanitarna pomoć se sastoji od 20-kilogramskih paketa sa po 16 prehrambenih artikala.

Pomoć i prije poplava

Rukovodilac sektora za razvoj i saradnju Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus iz Doboj Istoka Elmedin Škrebo kazao je Anadoliju da u svim vanrednim situacija u BiH, pa tako i nakon poplava, Emmaus pokušava na različite načine pomoći bh. građanima.

Pojašnjava da pomoć zavisi od donatora koji je šalju.

“Udruženje ‘Deniz Feneri’ sa nama ima saradnju u proteklih pet godina. Deniz Feneri je sakupljao pomoć u Turskoj i preko nas tu pomoć distribuirao u BiH. Mogu reći da smo podijelili nekoliko hiljada paketa njihove pomoći od Bosanskog Šamca, Orašja, Doboja, Maglaja, Goražda, zatim Konjević Polja, Željeznog Polja. Nema mjesta u kojem nismo bili i dijelili pomoć”, pojasnio je Škrebo.

Kako kaže, od svih donatora koje ima Emmaus, Deniz Fener i prednjači u slanju humanitarne pomoći.

Udruženje Deniz Feneri je i prije poplava pomagalo stanovništvu u BiH slanjem ramazanskih paketa, kurbana, ali i ostalih vidova pomoći.

“Nastavljamo sa akcijama. Ovih dana ćemo distribuirati i crijep koji smo dobili od naših donatora”, pojasnio je Škrebo govoreći o daljnjim planovima Emmausa.

Nove nepogode

Pomoć u Srebreniku je dobila i Hafiza Ferizović koja je kazala da se nisu ni oporavili nakon poplava, a pogodilo ih je novo nevrijeme-grad koji je uništio veliki dio usjeva.

“Malo smo se oporavili od poplava, a sada su nam bašte uništene. Nema ništa, sve što smo posijali je uništeno”, ispričala je Ferizović.

Kako kaže, ovo je prvi put da je ona primila neku pomoć. “Dobro dođe svaka pomoć”, poručila je.

Građani BiH se od maja suočavaju sa velikim poplavama, klizištima, ali i snažnim nevremenom praćenim gradom koje je u subotu pogodilo nekoliko bh. gradova.

Pomoć ne prestaje pristizati ni nakon nekoliko mjeseci, ali građani su i dalje u strahu jer dolazi zima, a neki su ostali i bez svojih domova. Pitaju se kako dalje i kako prezimiti.

Izvor: Agencije