Turska: Postavljanje S-400 u oktobru iduće godine

U septembru je Turska dogovorila kupovinu dva sistema S-400, vrijedna više od dvije milijarde dolara (EPA)

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je kako će postavljanje ruskih raketnih sistema protivzračne odbrane S-400 u Turskoj početi u oktobru sljedeće godine, objavio je turski list Huriyyet, prenosi agencija Reuters.

Navodi se kako je Akar najavio da će osoblje početkom naredne godine biti upućeno u Rusiju na obuku.

“Trenutno smo u procesu odabira osoblja”, dodao je on.

Turski ministar je rekao kako se program nabavke borbenih aviona F-35 od SAD-a nastavlja po planu i kako bi u martu 2019. godine trebali biti isporučeni treći i četvrti avion iz ovog programa.

Zabrinutost članica NATO-a

U septembru je Turska dogovorila kupovinu dva sistema S-400, vrijedna više od dvije milijarde dolara, a zvaničnici iz Ankare su često navodili kako je kupovina ovog ruskog sistema odbrane određena kako bi se ispunile potrebe sigurnosti ove države, navode turski mediji.

Zbog činjenice da je članica NATO-a, turska odluka da kupuje rusku tehnologiju izazvala je zabrinutost među drugim članicama Sjevernoatlantske alijanse.

No, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg okončao je spekulacije i naveo kako članice države imaju suvereno pravo donositi odluke o svojim vojnim kupovinama.

Zvanični Washington je izrazio zabrinutost da bi tursko planirano razmještanje S-400 moglo biti opasnost za sigurnost neko drugo oružje turske koje je napravljeno u SAD-u, poput navedenih aviona F-35.

Izvor: Agencije