Turska: Potvrđene lokacije za Patriot

Rusija, Sirija i Iran protive se razmještanju štita u Turskoj (Anadolija)

Instaliranje antiraketnog sistema Patriot na tursko-sirijskoj granici bit će završeno narednih sedmica, potvrđeno je iz Ureda za odnose sa javnošću NATO-a.

Kako javlja Anadolija, baterije raketnog sistema Patriot bit će razmještene u Kahramanmarasu, Adani i Gaziantepu, na jugoistoku Turske.

Njemačka će svoj antiraketni sistem postaviti u Kahramanmarasu, Holandija u Adani, a SAD u Gaziantepu.

Rakete iz sistema Patriot namijenjene su za presretanje aviona i projektila i nisu efikasne pri bombardiranju ciljeva na kopnu.

Iran: Patriot će izazvati ‘svjetski rat’

Proturaketni štit Patriot bit će postavljen u cilju eliminiranja potencijalnih prijetnji iz sukobima zahvaćene Sirije, prema susjednoj Turskoj.

Turska, koja podržava pobunu protiv sirijskog režima, obratila se za pomoć NATO-u nakon što su se sukobi iz Sirije, koji traju već 21 mjesec, počeli prelijevati preko njene granice, a Alijansa je ovaj zahtjev zvanično odobrila 4. decembra.

U Turskoj će biti razmješteno i oko 400 njemačkih i 360 holandskih vojnika.

NATO tvrdi da razmještanje sistema Patriot u Turskoj ima isključivo odbrambenu svrhu, dok Rusija, Sirija i Iran upozoravaju da će ono dodatno povećati nestabilnost u regiji.

Ranije ovog mjeseca, komandant iranskih oružanih snaga, general Hassan Firouzabadi, kazao je da bi planirano razmještanje NATO raketa Patriot na tursko-sirijskoj granici moglo dovesti do rata, prenio je Reuters.

“Svaka od tih raketa je ‘crna tačka’ na mapi svijeta, čiji je cilj da izazove svjetski rat”, kazao je on.

“Oni prave planove za svjetski rat i ovo je veoma opasno po budućnost čovječanstva, kao i čitave Evrope”, istakao je Firouzabadi.

Izvori: Agencije