Turska pozvala ambasadora SAD-a na razgovor

Tokom Erdoganove posjete SAD-u došlo je do sukoba demonstranata i turskog osiguranja ispred rezidencije turske ambasade (Al Jazeera)

Turska je pozvala američkog ambasadora u Ankari na razgovor, kako bi protestirala zbog tretmana kojeg su imali službenici te zemlje tokom prošlosedmične posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana SAD-u, saopćilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kako se navodi, američki ambasador je pozvan kako bi se izrazio protest zbog “agresivnog i neprofesionalnog ponašanja” američkog sigurnosnog osoblja prema pripadnicima osiguranja turskog šefa diplomatije Mevluta Cavusoglua, prenosi Reuters.

Diplomatski incident

“Zvanično smo zatražili od američkih vlasti da sprovedu istragu o ovom diplomatskom incidentu i osigura neophodno objašnjenje”, navodi se u saopćenju i dodaje da je sigurnosni propust uzrokovan “nesposobnošću američkih vlasti da preduzmu dovoljne mjere predostrožnosti na svakom nivou zvaničnog programa”.

Tokom Erdoganove posjete SAD-u došlo je do sukoba demonstranata i turskog osiguranja ispred rezidencije turske ambasade.

Mediji pišu kako ovo nije prvi put da su članovi Erdoganovog tima učestvovali u sukobima sa demonstrantima na američkom tlu.

Godine 2016. Washington Post izvijestio je o sukobima između demonstranata i ljudi iz sigurnosnog tima turskog čelnika, a 2014. godine u New Yorku članovi turskog sigurnosnog tima prijetili su i gurali novinare koji rade u novinama za koje se smatra da kritički pišu o Erdoganu.

Izvor: Agencije