Turska pozvala ambasadore Irana i Rusije na konsultacije

'Banka krvi' u mjestu Saraqib na jugu Idliba također je bila meta zračnog napada (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je ambasadore Irana i Rusije u Ankari zbog ofanzive koju vode sirijske snage u provinciji Idlib, na sjeverozapadu Sirije, saopćili su diplomatski izvori.

Zvanična Ankara, koja podržava sirijske pobunjenike, sarađuje s Teheranom i Moskvom, koji podržavaju snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, u cilju pronalaska rješenja sirijskog konflikta.

Turska je u utorak optužila sirijske vlasti da gađaju “umjerene” pobunjenike u okviru ofanzive protiv oružanih grupa, ocjenjujući da bi takav razvoj događaja mogao “sabotirati” proces okončanja sukoba.

“Pod izgovorom borbe protiv bivšeg Fronta al-Nusra, snage režima gađaju umjerene pobunjenike [u Idlibu]”, rekao je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, prenijela je turska državna agencija Anadolija.

“Takvo ponašanje moglo bi sabotirati proces političkog rješenja”, dodao je turski ministar.

Traži se obustava napada

Izvori bliski Ministarstvu vanjskih poslova naveli su da je Ankara zbog toga pozvala ambasadore Irana i Moskve kako bi prenijela tursku zabrinutost i zatražila od visokih diplomata da utječu na sirijske vlasti kako bi obustavile napade.

Ofanziva, pokrenuta krajem decembra prošle godine, dolazi nekoliko sedmica prije sastanka, zakazanog za 29. i 30. januar u ruskom Sočiju, kojem bi trebali prisustvovati predstavnici sirijskih vlasti i opozicije.

Sastanak će biti posvećen pronalasku rješenja konflikta u kojem je od 2011. godine stradalo 340.000 ljudi.

Izvor: Agencije