Turska pozvala na razgovor otpravnika poslova Ambasade SAD-a

Idlib, Sirija, Napad
Direktor Civilne zaštite u Idlibu izjavio je da su u četiri eksplozije poginule 32 osobe (EPA)

Philip Kosnett, otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Ankari, pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova Turske u vezi sa sirijskim pitanjem. 

Prema diplomatskim izvorima, u Ministarstvu vanjskih poslova Turske s Kosnettom su razgovarali o posljednjim događanjima u Siriji, prenosi Anadolija.

Veleposlanici Rusije i Irana u Ankari jučer su također pozvani u Ministarstvo vanjskih poslova Turske zbog napada režima Bashara al-Assada u Idlibu.

Prema diplomatskim izvorima, Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je na razgovor ruskog veleposlanika Alekseja Jerkova i iranskog veleposlanika Mohammada Ebrahima Taheriana Farda zbog “uznemirenosti” nakon napada sirijskog režima u Idlibu.

U eksplozijama izvedenim u Idlibu u nedjelju dosad su stradale najmanje 32 osobe, a ozlijeđeno je više od 100 ljudi.

Deseci žrtava u eksplozijama u Idlibu

Direktor Civilne zaštite u Idlibu (Bijele beretke) Mustafa Haj Yusuf izjavio je za Anadoliju kako su 32 osobe poginule u četirima eksplozijama do kojih je došlo na naseljenom području u Idlibu, u kojemu je bio parkiran i veliki broj vozila.

Dužnosnici ističu kako postoji mogućnost da su eksplozije izvedene aktiviranjem automobila bombi.

Idlib i okolica na sastanku u Astani održanom prošle godine proglašeni su zonom deeskalacije sukoba.

Službena Ankara, koja podržava sirijske pobunjenike, surađuje s Teheranom i Moskvom, koji podržavaju snage Bashara al-Assada, u cilju pronalaska rješenja sirijskog konflikta.

Turska je u utorak optužila sirijske vlasti da gađaju “umjerene” pobunjenike u okviru ofenzive protiv oružanih skupina, ocjenjujući da bi takav razvoj događaja mogao “sabotirati” proces okončanja sukoba.

Izvor: Agencije