Turska predložila zajednički samit EU-a i OIC-a

Omer Celik kaže da Turska i Evropska unija dijele slično mišljenje o važnosti očuvanja stabilnosti na Balkanu (Anadolija)

Turski ministar za odnose s Evropskom unijom Omer Celik izjavio je kako je zvanična Ankara finalizirala dokumente o ukidanju viza za turske državljane u zemljama Schengena i da će ga uskoro predati Evropskoj komisiji.

“Završili smo posao vezan za viznu liberalizaciju i danas-sutra ćemo te dokumente predati EK-u”, kazao je on na konferenciji za novinare u Ankari, prenosi Anadolija.

Celik je, također, kazao da je Turska ispunila sve obaveze u vezi s viznom liberalizacijom.

“Turska je ispunila svih 72 zahtjeva za taj sporazum”, rekao je on.

Dinamična godina između Ankare i Brisela

Ministar je kazao da je Turska predložila održavanje samita Evropske unije i Organizacije islamske saradnje.

“Sa aspekta odašiljanja globalne poruke, bilo bi korisno da to realiziramo do juna”, rekao je Celik.

Unija i Turska su u martu 2016. godine postigli sporazum o rješavanju migrantske krize.

Turska je, prema sporazumu, zadužena za readmisiju svih migranata koji nelegalnim putem stignu na grčke otoke u Egejskom moru, a vizna liberalizacija jedno je od najvažnijih obećanja koje tom prilikom EU dala zvaničnoj Ankari.

Celik je kazao da će ovo biti dinamična godina za odnose između Ankare i Brisela te je najavio da će 26. marta u bugarskom gradu Varna biti održan samit Turske i EU-a.

Ne možemo trpjeti napade YPG-a

Ističući kako Evropa ne bi smjela propustiti ukazanu priliku za zbližavanje EU-a i Turske, on je rekao da Evropa nije položila nekoliko ispita, među kojima su borba protiv ksenofobije, islamofobije i solidarnost prema izbjeglicama.

Kazao je da Turska nije naišla ni na očekivani stav i podršku EU-a kada je riječ o vojnoj operaciji “Maslinova grančica”, u kojoj turske snage i Slobodna sirijska vojska provode ofanzivu protiv kurdskih snaga i grupe Islamska država Irak i Levant u sirijskoj regiji Afrin.

“Oštro osuđujemo izjave nekih evropskih zvaničnika koji kažu da se Turska treba boriti samo protiv grupa koje su na listi terorističkih organizacija Ujedinjenih naroda. Naravno da se Turska bori protiv tih organizacija, ali trenutno tursku teritoriju i civile napada grupa YPG [kurdske Jedinice narodne zaštite], koja je jednako što i PKK [Radnička partija Kurdistana] i zar bismo trebali nijemo trpjeti napade samo zato što ta grupa nije na listi pod nazivom YPG?”, kazao je Celik.

Osvrnuo se i na važnost očuvanja stabilnosti na Balkanu i kazao da u tom pogledu Turska i EU dijele slično mišljenje te je dodao da EU sada sprema balkanski samit, na kojem razdvaja Tursku i zapadni Balkan.

‘Turska ključna za stabilnost na Balkanu’

“Iako kažu da to nije opsežni balkanski samit, već sastanak u vezi s tim zemljama, mi u svakom slučaju smatramo da će balkanski samit bez Turske biti manjkava i pogrešna perspektiva”, rekao je Celik.

On je kritizirao evropske krugove koji nakon svake posjete turskih zvaničnika Balkanu komentiraju to kao da se Turska šeta po evropskom dvorištu.

“Turska je glavni igrač i ključna država za očuvanje stabilnosti na Balkanu”, kazao je Celik i dodao da bi u smislu ravnoteže odsustvo Turske na Balkanu popunile neke druge zemlje i da to ne bi bilo u interesu Evrope. 

Izvor: Agencije