Turska predstavila projekt Istanbulskog kanala

Ministar, međutim, nije naveo kada bi kanal trebao biti gotov, koliko će koštati i kako će se projekt finansirati (Anadolija)

Vlada Turske u ponedjeljak je predstavila javnosti trasu kanala koji planira prokopati u Istanbulu po uzoru na Sueski i Panamski, ambiciozan projekt kojim će rasteretiti Bosfor.

Ministar prometa i komunikacija Ahmet Arslan rekao je da će plovni kanal, dug 45 km, ići od jezera Küçükçekmece na evropskoj obali Istanbula, blizu Mramornog mora, do Crnog mora, u visini Durusua.

“Cilj je smanjiti rizik povezan s brodskim prijevozom opasnog tereta u Bosforu”, rekao je Arslan na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, javlja agencija Hina.

“Projekt će, također, značiti urbanu transformaciju za naše građane na tom području (…) i povećati privlačnost Istanbula kao svjetske metropole”, dodao je.

Rasteretiti Bosfor

Gradnja kanala, smišljenog da rastereti Bosfor, koji povezuje Crno i Mramorno more, trebala bi početi ove godine.

Ministar, međutim, nije naveo kada bi kanal trebao biti gotov, koliko će koštati i kako će se projekt finansirati.

Aktivisti za zaštitu okoliša upozorili su na posljedice projekta na morski ekosistem i na seizmičku opasnost na području koje je ionako osjetljivo.

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, koji se u politiku probio s mjesta gradonačelnika Istanbula, počeo je velike infrastrukturne projekte širom zemlje prije 100. godišnjice osnivanja Republike Turske, koja se obilježava 2023. godine.

Istanbul će, uz nekoliko tunela prokopanih ispod Bosfora, dobiti i novi aerodrom, koji će u novembru zvanično biti pušten u saobraćaj.

Izvor: Agencije