Turska: Pregovori o novoj vladi bez rezultata

Prva runda konsultacija o formiranju koalicijske vlade u Turskoj završena je bez konkretnijih rezultata. Izbori su održani 7. juna, a rok za formiranje nove vlade je 45 dana.

Prvu rundu pregovora o formiranju nove vlade političari u Turskoj ocijenili su kao pripremnu fazu, u kojoj su tek ispitivani stavovi drugih strana. Posljednji u nizu sastanaka mandatar Ahmet Davutoglu održao je s predstavnicima kurdske Narodne demokratske partije. Budućnost tursko-kurdskih odnosa, mirovni proces i sigurnosna situacija u regiji su teme o kojima se više razgovaralo nego o formiranju nove vlade.

“Nastavit ćemo razgovore bez obzira na to s kojom ćemo partijom formirati vladu, jer će se ta vlada držati protokola koji predviđa da buduća vlada predstavlja sve strane u Turskoj”, rekao je Davutoglu.

Pitanja poput krivičnog gonjenja političara optuženih za korupciju i promjena vanjske politike Turske predviđena su za drugi krug pregovora, koji bi trebali uslijediti za nekoliko dana. I dok opozicija traži smanjenje ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, on iznosi svoje viđenje situacije.

Bez namjera opstruiranja

“Politika je umjetnost postizanja koncenzusa u vezi sa zajedničkim interesima. Političari ne bi smjeli manipulirati voljom naroda, nego je provoditi”, kazao je Erdogan.

Razgovori o formiranju vlade su počeli sastankom s Republikanskom narodnom partijom. Radilo se o preliminarnom sastanku, na kojem je tek utvrđeno da nijedna stranka nema namjeru opstruirati formiranje koalicijske vlade. Iz Partije nacionalnog pokreta su poručili da ne žele učestvovati u vladi, ali i da su spremni žrtvovati se ukoliko dođe do političke krize.

“Republikanska narodna partija će učiniti sve što je potrebno da Turska izbjegne krizu zbog neformiranja vlada. Ova stranka nikada nije bila protagonista političkih kriza”, kazao je predsjednik ove stranke Haluk Koc.

Tri dana je trajalo “ispipavanje” političkih stavova. Turska javnost očekuje drugu rundu pregovora o formiranju vlade. Svima je jasno da bi ona moglo potrajati i niko se ne usuđuje prognozirati konačan ishod tih pregovora.

Izvor: Al Jazeera