Turska prodaje Pakistanu četiri ratna broda

Navodi se kako su ove korvete opremljene pomorskim mitraljezom kalibra 76 milimetara, četiri lansera torpeda od 324 milimetra, osam lansera protivbrodskih projektila (EPA)

Turska će prodati četiri ratna broda pakistanskoj mornarici, kazao je ministar odbrane Turske Nurettin Canikli, a prenijela danas agencija Anadolija.

Navodi se kako je Turska prošle godine potpisala memorandum o razumijevanju kada je riječ o prodaji ovih brodova, a Canikli je naveo kako je javni tender sada finaliziran.

Ministar je istakao kako je ovo najveći pojedinačni dogovor o izvozu vojne opreme i naoružanja i „veoma važan dan“ za odbrambenu i namjensku industriju.

Prošlog oktobra je turska korveta TCG Buyukada stigla u Karači kako bi učestvovala u vježbama sa pakistanskom mornaricom.

Duge veze Ankare i Islamabada

Navodi se kako su ove korvete opremljene pomorskim mitraljezom kalibra 76 milimetara, četiri lansera torpeda od 324 milimetra, osam lansera protivbrodskih projektila i sistemom bliskog susreta RIM-116.

Može imati posadu do 93 osobe i „ugostiti“ helikopter Seawak.

Turska planira do 2023. biti samoodrživa kada je riječ o odbrani i nada se kako će te godine proizvesti vlastiti nosač aviona.

Ova država ima duge odbrambene veze sa Pakistanom, poput pomoći Islamabadu da modernizira svoje brodove i američke avione F-16.

Izvor: Agencije