Turska protestuje zbog poziva na ubistvo Erdogana, Putina i kralja Salmana

Turska ambasada u Berlinu saopćila je da je 'neshvatljivo i neprihvatljivo' da je Ruchu dozvoljeno da postavi takvu instalaciju (EPA)

Turska je uputila protestnu notu Njemačkoj jer je jednom umjetniku dozvolila da u centru Berlina postavi instalaciju kojom nudi vozilo kao nagradu za ubistvo svjetskih lidera, među kojima je i turski predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Umjetnička instalacija je postavljena u ponedjeljak ispred zgrade u kojoj se nalazi kabinet kancelarke Angele Merkel, a sačinjava je Mercedes C klase i transparenti sa fotografijama Erdogana, ruskog predsjednika Vladimira Putina i saudijskog kralja Salmana, prenosi AFP.

Jedan od slogana sa transparenata glasi: “Želite ovaj automobil? Ubijte diktatore!”.

Sva tri lidera, čije su se fotografije našle na spornoj instalaciji, trebala su učestvovavti na Samitu G20 u Hamburgu u petak i subotu, ali je kralj Salman u međuvremenu otkazao putovanje.

Protest protiv izbjegličke politike

Instalaciju je postavio umjetnički Centar za političku ljepotu na čelu sa Philippom Ruchom, koji je više puta postavljao instalacije, uključujući i jednu sa četiri tigra u centru Berlina u znak protesta protiv izbjegličke politike.

Turska ambasada u Berlinu saopćila je da je “neshvatljivo i neprihvatljivo” da je Ruchu dozvoljeno da postavi takvu instalaciju, a da nisu intervenirale lokalne sigurnosne snage.

“Jasno je da u ovako osjetljivom trenutku, kada treba zaštititi mir u zajednici i zajedničke vrijednosti, ovakve vrste akcija koje podstiču mržnju i nasilje neće služiti miru”, navodi se u saopćenju.

Turska ambasada je saopćila i da je uputila “hitnu notu” njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova u znak protesta.

Poruke protiv Erdogana

U još jednom incidentu u koji je umiješan Centar za političku ljepotu, turska policija je proteklog vikenda saopćila da je iz hotelske sobe u centru Istanbula zaplijenila mašinu koja je štampala i distribuirala letke sa porukama protiv Erdogana u ulici u kojoj se hotel nalazi, a turski mediji navode da policija traga za njemačkim državljaninom koji je napustio zemlju.

Centar za političku ljepotu je saopćio da je više od hiljadu letaka protiv Erdogana bačeno sa hotelskog prozora u parku Gezi u Istanbulu.

Erdogana protivnici često optužuju za diktatorske poteze, dok on te optužbe odbacuje, ističući da je prvi direktno izabrani predsjednik u historiji Turske.

Tursko-njemački odnosi prolaze kroz težak period nakon što je Berlin pooštrio kritike u vezi sa poštovanjem ljudskih prava u Turskoj pod Erdoganom.

Izvor: Agencije