Oglasi

Turska: Rakete Patriot uskoro operativne

Vojnici iz Holandije će, s kolegama iz Njemačke i SAD-a, pripremiti raketni sistem Patriot u blizini tursko-sirijske granice.

Sirijska vojska bombardirala je u utorak uporišta Slobodne vojske Sirije na rubnim dijelovima Damaska, dok su na sjeveru te zemlje izbili sukobi u vezi s kontrolom nad gradom Mastumom.

U isto vrijeme holandski vojnici odlaze u Tursku, kako bi s kolegama iz Njemačke i Amerike pripremili raketni sistem Patriot, koji će biti postavljen u blizini tursko-sirijske granice. Holandija šalje 360 vojnika.

"Znamo da je sirijska Vlada već ispaljivala 'Scud' rakete unutar sirijskog teritorija. Također, znamo da imaju balističke projektile dugog dometa, koji u osnovi mogu ugroziti grad u Turskoj u koji mi idemo. Dakle, idemo braniti turski grad od prijetnje balističkim projektilima dugog dometa", kaže holandski pukovnik Erik Abma.

Razmještanje projektila

Njegov kolega, vojnik Pierre van den Hurk kaže da „želi pridonijeti tome da se turski narod osjeća sigurno."

Sjedinjene Američke Države i Njemačka će dati po dvije Patriot baterije i 400 vojnika za upravljanje projektilima. Neki vojnici su već stigli u Tursku, a projektili će biti razmješteni i u potpunosti upotrebljivi do kraja januara.

Njemačka će svoje rakete tipa Patriot stacionirati u mjestu Kahramanmaras, udaljenom 100 kilometara od granice sa Sirijom.

"S ovim sistemima u mogućnosti smo dobiti jasnu sliku iz zraka i o mogućoj prijetnji. NATO-ova kontrola u Rammsteinu onda donosi odluku o tome hoće li biti potrebna odbrambena akcija ili ne", kažae Stefan Klenz, pukovnik Njemačke vojske.

Mandat njemačkih vojnika traje do februara 2014, a Njemačku će ta misija koštati 25 miliona eura.

Onemogućen dotok pomoći

U međuvremenu, sirijske vojne trupe bombardirale su naseljena mjesta u blizini  Damaska. Na nekoliko prigradskih područja vojska je poslala dodatne snage koje pokušavaju preuzeti kontrolu nad ovim mjestima.

Jake borbe između Vladinih vojnika i Slobodne vojske Sirije vode se u vezi s vojnim aerodromom Taftanaz, na sjeverozapadu.

Opozicioni lideri gube nadu u pronalaženje mirnog rješenja.

"Neće biti nikakvog međunarodnog sporazuma o mirovnoj inicijativi. Bar ne uskoro. Oni ne reagiraju na patnje Sirijaca i nemaju realne osnove za rješavanje problema u Siriji", rekao je Safwan Okoshah, sirijski opozicioni aktivist.

S druge strane granice, u Jordanu, u sirijskom izbjegličkom logoru izbila je pobuna zbog teških uvjeta života. Ujedinjeni narodi su upozorili da, zbog loših sigurnosnih uvjeta, nisu u stanju omogućiti dotok pomoći za milion Sirijaca koji gladuju.

Izvor: Al Jazeera