Turska: Ruski udari na sirijske civile su neprihvatljivi

Septembra 2015. godine ruska vojska je počela kampanju, koja je privukla brojne kritike, a koja sadržava zračne udare (AP)

Ministarstvo vanjskih poslova Turske žestoko je kritiziralo ruske napade u Siriji, saopćivši kako je neprihvatljivo da stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koristi sve vrste oružja i municije protiv civila, jednako kao što to radi režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Turski mediji su prenijeli saopćenje Ministarstva, kao i snimke koji pokazuju ruske vojne avione kako koriste rasprskavajuću municiju i fosforne bombe u području Halepa.

U saopćenju se navodi kako su ove akcije u proteklim danima “ekstremno zabrinjavajuće”.

Ruska državna TV stanica u utorak je objavila snimke na kojima se prikazuju ruski borbeni avioni kako vrše zračne udare u Siriji koristeći navedenu municiju, objavio je Obavještajni tim iz zone sukoba, obavještajna jedinica s otvorenim izvorima.

Septembra 2015. godine ruska vojska je počela kampanju, koja je privukla brojne kritike, a koja sadržava zračne udare na zahtjev Assadovog režima.

Stotine hiljada žrtava

Ovog marta ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je djelimično povlačenje iz Sirije, kazavši kako je operacija ispunila svoje ciljeve.

Sirija je poprište žestokog građanskog rata od 2011. godine, kada je Assad naredio fizički obračun s prodemokratskim demonstrantima, koji su izbili u sklopu ustanaka Arapsko proljeće.

Od tada je više od četvrt miliona osoba poginulo, dok ih je više od 10 miliona raseljeno, pokazuju podaci UN-a.

Sirijski centar za istraživanje, međutim, navodi kako je u šest godina rata više od 470.000 osoba izgubilo živote.

Izvor: Agencije