Turska: S. Arabija želi Khashoggijevoj porodici isplatiti ‘krvavi novac’

Novac će porodici i vjerenici biti isplaćen kao kompenzacija za smrt Jamala Khashoggija (EPA)

Saudijska Arabija porodici i vjerenici Jamala Khashoggija isplatit će „krvavi novac“, kao odštetu za ubistvo novinara Washigton Posta, koji je 2. oktobra nestao po ulasku u saudijski konzulat u Istanbulu, javili su turski sigurnosni izvori.

Osim toga, iz Turske dolaze informacije da je direktorica CIA-e Gina Haspel tokom boravka u ovoj zemlji vidjela sav dokazni materijal koji se odnosi na ubistvo Khashoggija.

Taj materijal dokazuje da je operacija izvršena po naređenju s najvišeg nivoa vodstva Saudijske Arabije.

Haspel je u Turskoj boravila prošle sedmice, gdje je pregledala dokazni material, prije nego što je u Washingtonu podnijela izvještaj američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Tijelo prevezeno u kombiju s ubicama

Prema izvorima iz Turske, tijelo Jamala Khashoggija, čije je ubistvo Saudijska Arabija priznala nakon dugog negiranja, prevezeno je u kombiju u kojem su se nalazili i članovi tima za ubistva, koji su doputovali iz Rijada.

Ranije, turski mediji naveli su da je osoblje konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu pokušalo rastaviti sigurnosne kamere kako bi prikrili Khashoggijevo ubistvo.

Provladin list Sabah u utorak piše kako su Saudijci pokušali 2. oktobra, istog dana kada je Khashoggi ubijen, ukloniti kameru koja se nalazi u zgradi konzulata.

Također su kasnije pokušali pokvariti kamere na kućici policijskog osiguranja ispred zgrade.

Khashoggi, kolumnista Washington Posta i kritičar moćnog saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubijen je u konzulatu ove kraljevine u Istanbulu 2. oktobra.

Izvor: Al Jazeera