Turska šalje pomorske i zračne jedinice u Katar

Vojna baza Tariq bin Ziyad, koja se nalazi južno od Dohe, prva je takva instalacija Turske na Bliskom istoku (AP)

Turska će razmjestiti zračne i pomorske snage u Kataru, uz postojeće kopnene snage koje se već nalaze u ovoj bliskoistočnoj državi, izjavio je u srijedu turski ambasador u Kataru.

Obraćajući se novinarima u Dohi, ambasador Fikret Ozer naveo je kako će Ankara i Doha odlučiti “kroz razgovore vremenski okvir izgradnje neophodne infrastrukture i kada će ove snage biti razmještene”.

Planirano razmještanje je dio sporazuma dvije države potpisanog 2014. godine.

Prema dogovoru, Turska će uspostaviti vojni kamp u Kataru i tamo rasporediti trupe 2015. godine.

Značajna podrška Erdogana

Vojna baza Tariq bin Ziyad, koja se nalazi južno od katarske prijestolnice Dohe, prva je takva instalacija Turske na Bliskom istoku i u njoj se može nalaziti do 5.000 vojnika.

Ozer u srijedu nije želio kazati koliko se turskih vojnika trenutno nalazi u Kataru.

“Ta će informacija biti objavljena ukoliko se naša katarska braća slože s tim. Mi smo ovdje gosti, a oni domaćini”, naveo je on.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan značajno podržava Dohu od kako su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske i trgovinske odnose s Katarom 5. juna prošle godine.

Četiri arapske države optužuju Dohu da podržava “terorizam” i njeguje veze s njihovim regionalnim rivalom Iranom.

Turska vojska obučava katarske snage

Katar odbacuje sve optužbe.

Ubrzo od izbijanja diplomatske krize, Parlament Turske je, po ubrzanom postupku, izglasao odvojeni sporazum od aprila 2016. godine s Katarom o razmještaju trupa u turskoj vojnoj bazi.

Također je odobren sporazum iz decembra 2015. godine koji omogućava turskoj vojsci da obučava katarske snage sigurnosti.

Ankara, također, pokušava posredovati između suprotstavljenih strana u zaljevskoj krizi kako bi se našlo rješenje.

Izvor: Al Jazeera