Turska: Snažan rast izvoza automobila

Ostvareni iznos najveći je od jula 2008. godine (Reuters)

U junu je turska automobilska industrija ostvarila najveći mjesečni izvoz još od jula 2008. godine, piše u izvještaju koji je objavila Asocijacija automobilskih izvoznika Turske.

Automobilska industrija je u junu ostvarila ukupni izvoz u vrijednosti od 2,1 milijardu dolara, što je povećanje od devet posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ostvareni iznos najveći je od jula 2008. godine, piše u izvještaju.

Predsjednik Asocijacije Orhan Sabanucu izjavio je kako je izgledno da će automobilska industrija doseći zacrtani plan o izvozu vrijednom 23 milijarde dolara.

Automobilska industrija, koja u ukupnom turskom izvozu učestvuje sa 18 posto, samo u prvih pola godine ostvarila je izvozne rezultate u vrijednosti od 11,7 milijardi dolara, što je u odnosu na isti period prošle godine povećanje od 12 posto.

Njemačka najvažniji partner

Izvoz turske automobilske industrije u Njemačku, koja je glavno tržište za plasman turskih automobila, narastao je u junu na 330 miliona eura, što je porast od 15 posto u odnosu na isti mjesec u 2015. godini.

Izvoz na drugo i treće najznačajnije izvozno tržište, u Italiju i Francusku, porastao je za tri posto ukupno, dosežući u junu iznos od 508 miliona eura.

Izvoz proizvoda turske autoindustrije povećao se i na tržište Španije za 40 posto, i na tržište Irana za 118 posto.

S druge strane, plasman automobila na tržište Velike Britanije smanjen je za 19 posto, plasman na tržište Rusije smanjen je za 37 posto, a na tržište Sjedinjenih Američkih Država 51 posto.

Unatoč procentualnom smanjenju od 4,8 posto u 2015. godini, turska automobilska industrija bila je najznačajnija izvozno orijentirana grana privrede, s ostvarenim plasmanom proizvoda vrijednim 21,3 milijarde dolara.

Izvor: Agencije