Turska: Sporne tvrdnje Tunisa o borcima

Turska odbacuje navode ministra vanjskih poslova Tunisa (EPA)

Turska je pozvala ambasadora Tunisa da objasni izjavu ministra vanjskih poslova te zemlje, koji je optužio Ankaru da olakšava prelazak boraca u Siriju i Irak, rekli su turski zvaničnici.

“Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je objašnjenje izjava ministra vanjskih poslova Tunisa”, prenose turski mediji i AFP.

Ministar vanjskih poslova Tunisa Taieb Baccouche, ranije je rekao da je Turska tačka prolaza za borce koji odlaze u Siriju ili Libiju, a zatim se infiltriraju preko porozne granice u Tunis.

Tačka prolaza

“Zatražili smo od svog ambasadora u Turskoj da skrene pažnju turskih vlasti na činjenicu da mi ne želimo da jedna muslimanska država kao što je Turska pomaže direktno ili indirektno terorizam u Libiji i olakšavanje kretanja terorista”, rekao je Baccouche.

Tunis je saopštio  da se 3.000 njihovih državljana bori zajedno sa ISIL-om u Siriji, Iraku i Libiji, a da se najmanje 500 boraca vratilo u matičnu zemlju gdje predstavljaju opasnost po sigurnost.

Turska je na udaru kritika zapadnih zemalja da ne radi dovoljno da bi spriječila prelazak osoba koje žele da se priključe ISIL-u u Siriji.

Ankara je nedavno izvijestila da radi sve što može kako bi kontrolisala svoju granicu.

Izvor: Agencije