Turska sprema međunarodnu istragu ubistva Khashoggija

Khashoggi je ubijen, a njegovo tijelo potom raskomadano prošlog oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Getty Images)

Turski zvaničnici saopćili su kako planiraju pokrenuti međunarodnu istragu o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, te kako će dalje koraci biti poduzeti narednih dana.

Govoreći na omladinskom skupu u Istanbulu, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu istakao je kako Saudijska Arabija sa njegovom državom nije podijelila informacije o svojoj istrazi o ubistvu autora Washington Posta.

Khashoggija, kritičara saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubio je saudijski tim ubica 2. oktobra netom nakon što je ušao u konzulat ovog kraljevstva u turskom Istanbulu.

Njegovo tijelo je raskomadano u toj zgradi, a Turska navodi kako je riječ o „ubistvu sa predumišljajem“ koje je orkestrirala saudijska administracija.

Saudijski zvaničnici su negirali tu tvrdnju, govoreći kako je Khashoggi umro u „operaciji odmetnika“ nakon što su prvobitno tvrdili kako je novinar napustio konzulat prije nego što je nestao.

Cavusoglu je rekao kako je istraga njegove države primorala zvanični Rijad da prizna ubistvo Khashoggija i optužio zapadnjačke države da pokušavaju prikriti zločin.

“Vidimo kako oni, koji govore o slobodi medija na svijetu, prikrivaju ovu situaciju kada vide novac. Sada smo napravili pripreme za međunarodnu istragu koja će krenuti narednih dana i poduzet ćemo sve neophodne korake“, istakao je šef turske diplomatije, te dodao kako je Turska veoma svjesna svih poteškoća pri rasvjetljavanju ovog ubistva.

Smrtne kazne

Uprkos zajedničkoj istrazi sa saudijskim zvaničnicima u konzulatu i konzulovoj rezidenciji u Istanbulu, te na nekoliko drugih lokacija, lokacija Khashoggijevih ostataka i dalje je nepoznata.

Zvanična Ankara je u više navrata isticala kako je naredba izdata sa najviših nivoa saudijske Vlade, te kako saudijske ubice nisu djelovale na svoju ruku.

Turska je također tražila da Saudijska Arabija izruči optužene za ubistvo kako bi im se sudilo na turskim sudovima.

Turske vlasti su ponovile ovaj zahtjev nakon što je zvanični Rijad početkom mjeseca objavio kako je počelo suđenje za 11 optuženih, među kojima je pet za koje saudijski tužitelji traže smrtnu kaznu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo u nedjelju je rekao kako njegova država i dalje sakuplja činjenice o otkrivanju onih koji su umiješani u ubistvo Khashoggija.

U intervjuu za američku medijsku grupu Sinclair istakao je kako odnosi sa Saudijskom Arabijom mogu biti sačuvani, te kako odgovorni za ubistvo Khashoggija trebaju odgovarati.

Izvor: Al Jazeera i agencije