Turska: Srbija treba biti stub mira u regiji

Turska očekuje od Srbije da bude temelj mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, poručio je u utorak predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću predsjednik Turske Abdullah Gul na marginama samita Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) u Istanbulu.

Nikolić je kazao da će Srbija i dalje graditi mostove dobrosusjedske saradnje i raditi na tome da bude ekonomski jaka i prosperitetna.

On je rekao da dobri odnosi Srbije i Turske treba i dalje da se unapređuju u interesu njihovih građana, te dodao da Srbija pridruživanje Evropskoj uniji smatra svojim strateškim ciljem i da od toga neće odstupiti.

Prema Nikolićevim riječima, Srbija ima ogroman potencijal u prirodnim i ljudskim resursima, koji predstavljaju njenu komparativnu prednost. 

Regionalna saradnja

Govoreći o ekonomskoj saradnji u crnomorskog regiona, Nikolić je izjavio da je, korištenjem svih instrumenata regionalne saradnje, neophodno aktivirati razvojne potencijale tog regiona kako bi se efikasno odgovorilo na izazove globalne ekonomske krize. 

Nikolić je kazao da je BSEC spreman započeti novu eru odnosa i saradnje u korist prosperiteta naroda regiona.

On je, na samitu posvećenom dvadesetogodišnjici postojanja BSEC-a, poručio da je potrebno jačati mehanizam regionalne saradnje, koji će biti zasnovan na razumijevanju i međusobnom uvažavanju.

Srbija svoje šestomjesečno predsjedavanje organizacijom završava prvog jula, kada taj posao preuzima Turska.

“Bio bih veoma ponosan kada bismo se na sledećem skupu susreli i predstavili konkretne rezultate koje smo postigli u međuvremenu, a za čije je ostvarenje svaka zemlja dala svoj maksimalni doprinos”, rekao je Nikolić, koji je kopredsjedavao samitom sa Gulom.

Sastanku su pristustvovali i ministri vanjskih poslova Srbije i Turske Vuk Jeremić i Ahmed Davutoglu.

Prema Nikolićevim riječima, značaj jubileja BSEC-a dobija posebnu dimenziju imajući u vidu izuzetno složene okolnosti na širem međunarodnom planu, u situaciji kada ekonomska kriza nije prevaziđena, a ni crnomorski region nije pošteđen tog nepovoljnog razvoja događaja. 

Zajednički ciljevi

On je objasnio da su prioriteti Srbije tokom šestomjesečnog predsjedavanja Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju bili promocija dijaloga i multilateralne ekonomske saradnje, jačanje regionalnih i dobrosusjedskih odnosa, unapređenje međuregionalne ekonomske saradnje, kao i jačanje unutrašnje strukture BSEC-a.

“Važan segment u tom smislu predstavlja nedavno usvojena nova Ekonomska agenda za budućnost Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, koja bi trebalo da bude svojevrsna mapa za ostvarivanje naših zajedničkih ciljeva”, kazao je Nikolić.

Kao najznačajnije zajedničke projekte u okviru BSEC-a Nikolić je izdvojio one u oblasti saobraćajne infrastrukture u kojima Srbija učestvuje preko Koridora deset, ističući da računa na pomoć EU-a u realizaciji postavljenih projektnih zadataka. 

Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU-u, prema njegovim riječima, snažno podržava jačanje saradnje BSEC-a i EU-a, posebno u oblasti zaštite životne sredine i energetike.

Zemlje članice BSEC-a su Albanija, Azerbejdžan, Bugarska, Gruzija, Grčka, Armenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Srbija, Turska i Ukrajina, a određen broj zemalja i drugih organizacija ima status posmatrača .

Među zemljama posmatračima su Austrija, Bjelorusija, Češka, Egipat, Hrvatska, Francuska, Izrael, Italija, Poljska, Slovačka, Tunis i Sjedinjene Američke Države. 

Izvor: Al Jazeera i agencije