Turska: Sud naredio oslobađanje 230 oficira

Kenan Evren i Tahsin Sahinkay osuđeni na doživotne kazne zatvora zbog učešća u vojnom puču 1980. godine (AP)

Turski Krivični sud naložio je da se u četvrtak osobodi 230 vojnih oficira osuđenih 2012. godine za zavjeru kako bi se svrgnuo premijer RecepTayyip Erdogan, nakon što je najviši sud u zemlji zaključio da im je suđenje bilo nepravilno, piše Reuters.

Odluka ovog suda uslijedila je dan nakon što je Ustavni sud objavio da su prava oficira prekršena na suđenju u slučaju “Malj”.

Turski državni mediji izvijestili su u srijedu da su bivši turski predsjednik Kenan Evren i komandant zračnih snaga Tahsin Sahinkay osuđeni na doživotne kazne zatvora zbog učešća u vojnom puču 1980. godine.

Evren (96) i Sahinkay (89) optuženi su da su pripremili uslove za vojnu intervenciju, treću u 20 godina, a zatim puč proveli u djelo, prenosi Reuters.

Svjedočenje iz bolničkih kreveta

Sud u Ankari proglasio ih je krivim za zločine protiv države.

Suđenje dvojici preživjelih lidera puča počelo je 2012. godine.

Nijedan od optuženih nije prisustvovao suđenju zbog lošeg zdravlja, a svjedočili su iz bolničkih kreveta putem videolinka, naveo je AP.

Puč je zaustavio smrtonosne obračune između političkih ekstremista, ali bio uvod u vojni režim, pod kojim je hiljade ljudi mučeno, stotine osuđeno na smrt, a mnogi su nestali, naveo je AP.

Izvor: Agencije