Turska traži nova poglavlja s EU-om

Od 35 poglavlja, Turska je otvorila 14, a zatvorila samo jedno (EPA)

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz, sastao se u Ankari s turskim vodstvom, koje mu je ponovilo želju da Turska otvori nova poglavlja o pristupanju Evropskoj uniji u okviru pregovora koje je počela 2005. godine.

“Istaknuto je da je otvaranje novih pregovaračkih poglavlja potreba”, piše u saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Schulz i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu razgovarali su i o drugim temama, kao što su Kipar, otok podijeljen između zajednice kiparskih Grka i Turaka, te odbijanje službene Ankare da pokolj nad Armenima iz 1915. godine, za što se optužuje Osmansko carstvo, prizna kao genocid, prenosi Hina.

Zatvoreno samo jedno poglavlje

Schulz je razgovarao i s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i premijerom Ahmetom Davutogluom.

Prema turskom izvoru, Schulz je u razgovoru s turskim dužnosnicima postavio pitanje spornog zakona kojim su proširene ovlasti u postupanju policije koji je Parlament nedavno izglasao.

Turska opozicija je taj zakon nazvala “ubijanjem slobode”, a osudila su ga i nevladina udruženja za ljudska prava te EU.

Turska je od 1999. godine kandidat za članstvo u EU, no pregovori su sporo napredovali zbog suzdržanosti nekoliko evropskih zemalja prema turskom članstvu u Uniji.

Od 35 poglavlja, otvoreno je 14, a samo je jedno zatvoreno.

Izvor: Agencije