Turska traži UN-ov plan za ujedinjenje Kipra

Kipar je podijeljen 1974. godine, na sjeverni turski i južni grčki dio (EPA)

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona da izađe s planom za ujedinjenje Kipra prije nego što završi svoj mandat na kraju 2016. godine.

Davutoglu je na konferenciji za novinare u UN-u, poslije sastanka s Banom, rekao da će Turska “učiniti sve što je moguće za održiv, sveobuhvatan mir na Kipru”.

Turski premijer je pozvao kiparske Grke da se vrate pregovorima i založio se za međunarodnu konferenciju o ujedinjenju mediteranskog otoka, prenio je AP.

“Podržali smo plan [bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija] Annana 2004. godine i predložio sam gospodinu Ban Ki-moonu da nam sada treba njegov plan prije kraja njegovog mandata, kako bi se okončala dugotrajna kriza”, rekao je Davutoglu.

Banov drugi petogodišnji mandat završava 31. decembra 2016. godine.

Zastoj u pregovorima

Razgovori o ponovnom ujedinjenju tog mediteranskog otoka su trenutno u zastoju.

Kipar je podijeljen 1974. godine, na sjeverni turski i južni grčki dio, pošto je Turska izvršila invaziju nakon državnog udara kojeg su provele pristalice ujedinjenja s Grčkom.

Turska ne priznaje Kipar kao državu i insistira na tome da jednostrano istraživanje na polju nafte i gasa, koje provodi međunarodno priznati grčki dio otoka, krši prava kiparskih Turaka.

Predsjednik Kipra Nikos Anastasijades je u oktobru suspendirao pregovore o ujedinjenju, nakon što je Turska najavila da će pokrenuti istraživanja nalazišta gasa u vodama u kojima je kiparska Vlada za eksploataciju ovlastila druge kompanije.

Izvor: Agencije