Turska u udarima ubila 34 borca ISIL-a

U turskim udarima je uništeno šest vozila i pet artiljerijskih položaja ISIL-a (Reuters)

Turska artiljerija i bespilotne letjelice, koje su poletjele iz zračne baze Incirlik na jugu zemlje, gađali su u nedjelju ciljeve grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji i pritom ubili 34 borca ISIL-a, saopćila je u ponedjeljak turska vojska.

Vojska navodi da je u udarima, koji su provedeni kao odgovor na raketne napade ISIL-a na južnu tursku pokrajinu Kilis, uništeno šest vozila i pet artiljerijskih položaja grupe Islamska država Irak i Levant.

Pogranični grad Kilis i okolno područje posljednjih su mjeseci često su na meti raketnih napada pokrenutih s područja u Siriji, koja kontrolira grupa Islamska država Irak i Levant, a u kojima ginu civili.

Napadi na ISIL

U turskim napadima haubicama i raketnim bacačima u nedjelju prvo su pogođeni ciljevi ISIL-a gotovo 12 kilometara južno od granice, a zatim su četiri bespilotne letjelice, koje su poletjele iz baze Incirlik u južnoj Turskoj, uništila druge ciljeve, saopćila je turska vojska.

Turska je opetovano uzvratila na napade ISIL-a, ali kaže da joj je potrebna veća podrška zapadnih saveznica, prenosi Hina.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je prošle sedmice da će Sjedinjene Američke Države postaviti sistem bacača raketa nedaleko od dijela granice koji je izložen napadima. Jedan američki visoki vojni dužnosnik je potvrdio da se o tome raspravlja, ali nije želio iznositi nikakve detalje.

Izvor: Agencije