Turska: Uhapšeni osumnjičeni za otvaranje vatre na ambasadu SAD-a

Policija uhapsila Ahmeta Celiktena i Osmana Gundasa koji su učestvovali u pomenutom slučaju (EPA)

U Ankari su uhapšene dvije osumnjičene osobe zbog povezanosti s događajem u vezi s otvaranjem vatre na američku ambasadu u prijestolnici Turske, javlja Anadolija.

Iz Ureda guvernera Ankare je saopćeno da su dvije osobe uhapšene u vozilu koje je korišteno prilikom otvaranja vatre na ambasadu SAD-a.

Dodaje se da je policija uhapsila Ahmeta Celiktena i Osmana Gundasa koji su učestvovali u pomenutom slučaju, napominjući da je kod njih pronađen i pištolj, korišten u pucnjavi.

“U prvim izjavama, Ahmet Celikten i Osman Gundas su priznali da su zajedno izveli napad”, navodi se u saopćenju.

Celikten, rođen 1979. godine, je bjegunac za kojim se tragalo zbog krivičnih djela “neispunjavanja obaveza osiguranja i nanošenja tjelesnih povreda”.

Na ambasadu ispaljeno šest hitaca

Drugi osumnjičeni, Gundas, rođen 1980. godine, krivično je gonjen zbog nanošenja tjelesnih povreda, droge, krađe automobila i ugrožavanja sigurnosti u saobraćaju.

Policija je odmah nakon slučaja otvaranja vatre na zgradu američke ambasade u Ankari pokrenula operaciju kako bi osumnjičeni bili uhapšeni.

Kako je saopćio Ured guvernera Ankare, jutros oko 5,30 sati po lokalnom vremenu nepoznata osoba je iz bijelog motornog vozila u pokretu, krećući se bulevarom ispred zgrade Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Ankari, ispalila šest hitaca prema objektu.

Prvi rezultati uviđaja su pokazali da su tri metka pogodila metalna vrata i stakleni dio objekta na ulazu. Nije bilo stradalih ili povrijeđenih lica, a istraga o ovom događaju se nastavlja.

Izvor: Agencije