Turska: Ukinuta zabrana pristupa YouTubeu

Vlada Turske je izdala naredbu o zabrani emitiranja YouTubea 27. marta ove godine (AFP)

Ustavni sud Republike Turske odlučio je u korist više pojedinačnih aplikanata, te presudio da je zabranom pristupa kanalu YouTube došlo do kršenja prava na slobodu izražavanja, javlja Anadolija.

Ranije je nekoliko poslanika opozicione Republikanske narodne partije uputilo aplikacije Ustavnom sudu zbog zabrane pristupa tom kanalu za distribuciju videozapisa, navodeći kako su takvom odlukom nadležnih institucija prekršena prava na slobodu izražavanja pojedinaca. 

U odluci objavljenoj u petak Ustavni sud je naveo kako su zabranom pristupa tom kanalu prekršena prava aplikanata.

‘Prijetnja sigurnosti Turske’

Odluka Ustavnog suda bit će upućena Ministarstvu komunikacija, pomorstva i saobraćaja Turske.

Turska je izdala naredbu o zabrani emitiranja YouTubea 27. marta, nakon što su objavljeni razgovori o Siriji vođeni na najvećem nivou državne sigurnosti, a što je turska Vlada ocijenila kao prijetnju po sigurnost zemlje.

Ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je tada kako postavljanje snimaka razgovora vodećih zvaničnika na YouTube, koji diskutiraju o mogućim vojnim operacijama u Siriji, predstavlja objavu rata “turskoj državi i naciji”.

Blokada te društvene mreže uvedena je neposredno nakon što je premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio da će ugasiti Twitter u Turskoj, jer se na njemu iznose navodi o korupciji u turskoj vlasti.

Izvor: Agencije