Turska upozorava Siriju na posljedice ako uđe u Afrin

Konvoj sa snagama sirijske Vlade pokušao je u utorak ući u Afrin, no povukao se pošto su turske snage na njih počele pucati iz artiljerije (EPA)

Turska direktno ne pregovara sa sirijskom Vladom, ali je upozorava kako će se sirijske snage, uđu li u sjeverozapadnu regiju Afrin kako bi pomogle kurdskoj miliciji, “suočiti s ozbiljnim posljedicama” i smatrat će se legitimnim metama, izjavio je u srijedu Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Kalin je u Ankari rekao kako su se Vladine snage, koje su u utorak pokušale ući u regiju Afrin, povukle pred udarima artiljerije turskih vojnih snaga, koje se ondje bore protiv kurdske milicije.

Konvoj sa 40 do 50 vozila koji prevozi Vladine snage pokušao je u utorak ući u Afrin, no povukao se pošto su turske snage na njih počele pucati iz artiljerije.

“Bilo kakav potez režima ili ostalih elemenata, kada je riječ o ovom problemu, bez sumnje će rezultirati ozbiljnim posljedicama”, kazao je Kalin na konferenciji za novinare.

Nema direktnih pregovora s Damaskom

Turska je u Afrinu prošli mjesec pokrenula veliku operaciju protiv kurdske milicije, čije članove Ankara smatra teroristima.

Glasnogovornik je istakao kako Turska ne pregovara direktno sa sirijskom Vladom, no kako njene poruke do Damaska stižu indirektnim putem.

Dodao je kako je službena Ankara i dalje optimistična, ali oprezna, kada su posrijedi veze sa Sjedinjenim Američkim Državama, naročito nakon prošlosedmične posjete Ankari američkog državnog sekretara Rexa Tillersona.

Izvor: Agencije