Turska vojska može djelovati u Siriji i Iraku

Turska pridaje veliku važnost očuvanju cjelovitosti i stabilnosti Iraka i Sirije (Anadolija)

Poslanici u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske usvojili su u subotu odluku o produženju ovlaštenja Vladi kojom je omogućeno korištenje vojske u operacijama izvan granica te zemlje, u Siriji i Iraku, javlja Anadolija.

U odluci Vlade navedeno je da Turska pridaje veliku važnost očuvanju cjelovitosti i stabilnosti Iraka i Sirije te se navodi da prisustvo boraca Radničke partije Kurdistana i Islamske države Irak i Levant, kao i etnički separatizmi u toj zemlji, predstavljaju direktnu prijetnju regionalnom miru i sigurnosti Turske.

“U tom kontekstu, od ključne važnosti za Tursku je da, u skladu s međunarodnim pravom, poduzima potrebne i adekvatne mjere protiv terorizma i svih dešavanja koja u Siriji i Iraku predstavljaju rizik za cjelovitost tih država i koja su ujedno i prijetnja nacionalnoj sigurnosti Turske”, navedeno je u Vladinoj odluci.

Pritisak na Kurdistan

Ova odluka je donesena u trenucima kada zvaničnici pritiskaju lidere iračkog Kurdistana da odlože predstojeći referendum o nezavisnosti tog regiona, zakazan za 25. septembar.

Obrativši se pred Parlamentom, ministar odbrane Turske Nuretin Sanikli uporedio je referendum s “ciglom” koja ukoliko se izvuče može srušiti “strukturu izgrađenu od delikatnih i krhkih balansa”, upozorivši da bi konflikt koji bi nastao zbog referenduma mogao biti globalan.

Ranije u subotu je premijer Turske Binali Yildirim nazvao referendum greškom i avanturom, rekavši da će Turska, prije svega, preudzeti političke, diplomatske i ekonomske mjere u skladu s “dešavanjima na terenu”, dok je i vojna operacija također opcija.

Izvor: Agencije