Turska vojska napala kurdske borce u Siriji

Kurdske snage su ključni saveznici za koaliciju koju predvodi SAD protiv ISIL-a (EPA)

Turska je potvrdila je da je njena vojska napala kurdske borce na sjeveru Sirije.

Partija demokratske unije, glavna kurdska stranka u Siriji, u nedjelju je optužila tursku vojsku da je otvorila vatru na njene snage u Tal Abyadu, nakon što je veliki dio ovog grada uključen u kurdsku enklavu.

U televizijskom intervjuu emitiranom u ponedjeljak navečer, turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je Turska upozorila PYD.

“Upozorili smo PYD da ne smije preći zapadno od Eufrata i da ćemo je napasti onog momenta kada to uradi”, kazao je.

“Napali smo dva puta”, dodao je, ne iznoseći druge detalje.

Kurdske snage su ključni saveznici za koaliciju koju predvodi SAD protiv grupe Islamska država Irak i Levant i kontrolira velike dijelove sjeverne Sirije na granici s Turskom.

Žestoke borbe u Tal Abyadu

U junu su izbacili broce ISIL-a iz grada Tal Abyad, nakon žestokih borbi.

Međutim, Turska smatra PYD sirijskim dijelom zabranjene Radničke partije Kurdistana, koja se bori za veću autonomiju Kurda na jugoistočnim područjima zemlje od 1984. godine.

Sirijski Kurdi su prošle sedmice uključili Tal Abyad u “autonomnu administraciju”.

Kako prenose agencije, turska Vlada je zabrinuta zbog mogućnosti da turski Kurdi počnu sarađivati s Kurdima preko granice, gdje bi onda zajedno tražili autonomiju sa obje strane.

Prošlog vikenda je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da PYD i njihova milicija iz YPG-a “žele u potpunosti osvojiti sjever Sirije”, dodajući da se radi o prijetnji koja je Turskoj u potpunosti neprihvatljiva.

Izvor: Agencije