Turska: Zapadne agencije namjerno podrivaju naše banke

Predsjednik Erdogan je više puta pozvao Turke da prodaju dolare i eure i da kupuju lire (Arhiva)

Turska je optužila zapadne agencije za kreditni rejting da namjerno pokušavaju potkopati turski bankarski sektor, usred napada na liru na valutnim tržištima, prenosi Reuters.

Oštre izjave turskog predsjednika Recepa Tajipa Erdogana i njegovog zeta, ministra finansija Berat Albayrak, dolaze nakon što su se agencije Moody's i Fitch oglasile s još alarmantnijim upozorenjem o stanju turskih banaka, pozivajući se na negativan utjecaj rasprodaje turske valute.

“Ove rejting agencije – na način bez presedana u svijetu – odmah, nakon svakog napada na kurs, komentiraju i intenziviraju napore kako bi stvorile pesimistično mišljenje o našim bankama”, rekao je Albayrak u Istanbulu.

‘Ne mogu srušiti Tursku dolarima’

On je dodao da su bilansi turskih banaka jači nego kod većine njihovih rivala u svijetu.

Erdogan je, napominje Reuters, bio još oštriji.

“Ako oni imaju svoje dolare, mi imamo našeg Boga. Oni ne mogu srušiti Tursku dolarima”, rekao je on, obraćajući se pristalicama u sjeverozapadnoj pokrajini Balikesir.

“Odbacimo to na stranu, ostavimo te varalice, te ucjenjivače. Oni su rekli mnoge stvari o nama”, kazao je Erdogan.

Dodao je da Turska preduzima korake da pomogne svojoj valuti i da se vide konkretni rezultati.

Ranije je Vlada u Ankari saopćila da će smanjiti nivo poreza na bankarske depozite u lirama te da će istovremeno povećati poreze na devizne depozite.

Lira je ojačala 1,0 posto nakon tog poteza Vlade.

Snažan oporavak sa minimuma

U poslijepodnevnim satima se trgovala na nivou od 6,5900 za jedan dolar, oporavivši se snažno sa minimuma koji je zabilježila preko noći od 6,8994 lire za dolar.

Lira je ove godine izgubila 42 posto vrijednosti prema dolaru, produbljujući zabrinutost u pogledu kvaliteta aktive zajmodavaca i njihove sposobnosti da izađu iz krize.

Turske firme su se godinama zaduživale u dolarima i eurima, uzimajući kredite po nižim kamatnim stopama, navodi britanska agencija.

Pad vrijednosti nacionalne valute, dodaje dalje, utiče na povećanje troškova servisiranja dugova, pa investitori strahuju da bi banke mogao pogoditi val narastanja lošeg duga.

Gotovo 179 milijardi dolara vanjskog duga Turske dospijeva do jula 2019. godine, prema procjenama JP Morgana.

Najveći dio od toga – oko 146 milijardi dolara – duguje privatni sektor.

Prodajite dolare i eure, kupujte lire

Erdogan je više puta pozvao Turke da prodaju dolare i eure i da kupuju lire.

Prema podacima koje je centralna banka objavila, devizni depoziti turskih građana pali su na 152,8 milijardi dolara zaključno sa 24. augustom, u odnosu na 159,9 milijardi dolara, koliko su iznosili 10. augusta, što ukazuje na to da su se ljudi odazvali poziv Erdogana ili da su iskoristili pad deviznog kursa da profitiraju od krize i dobiju više lira za dolare.

Ostali podaci pokazuju da su bruto devizne rezerve centralne banke pale na 72,9 milijardi dolara do 20. augusta, sa nivoa od 79,1 milijardi dolara 10. augusta, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije