Turska zatvara vojne baze povezane s pučistima

Erdogan se sastao sa članovima Vojnog vijeća (Reuters)

Vlada Turske odlučila je zatvoriti sve kasarne i vojne baze u Istanbulu i Ankari, koje su koristili odmetnuti vojnici u noći pokušaja vojnog udara 15. jula.

U međuvremenu, Tužilaštvo je pokrenulo istrage protiv 1.300 osoba iz Ministarstva rada za koje se vjeruje da su povezane sa zabranjenim pokretom Fethullaha Gulena.

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu izjavio je da demokratski izabrana  Vlada Turske nije dobila očekivanu podršku od zapadnih saveznika.

”Nismo zadovoljni reakcijom naših evropskih kolega. Prije svega, mali je broj evropskih zemalja koje su snažno stale protiv vojnog udara. Umjesto da nam pruže podršku, počeli su nam davati savjete i lekcije o demokratiji i ponašati se kao da oni vladaju Turskom. Vidjeli smo veliki broj zapadnih lidera koji su, pod utjecajem negativnih stavova zapadnih medija, iznosili populističke komentare“ istakao je Cavusoglu.

Pritvoreni oficiri

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji se u petak sastao se s načelnikom Generalštaba turske vojske i članovima Visokog vojnog vijeća, osvrnuo se na izjavu američkog generala, koji je ranije kazao kako su pritvoreni neki od visokorangiranih turskih oficira s kojima su bili u kontaktu.

“Nažalost admiral ili general koji je istovremeno na visokoj poziciji u Americi dođe i kaže: ‘Vidim i čujem da su neki od visokorangiranih osoba komande s kojima smo bili u kontaktu pritvoreni’. Ko si ti da to kažeš? Gledaj svoja posla. Ti umjesto da se zahvališ što je zaustavljen ovaj pokušaj i ustaneš protiv ovog pokušaja izvedenog u mojoj zemlji, ti, naprotiv, zauzimaš mjesto uz pučiste. Pučisti su ionako u tvojoj zemlji. Pučistu ionako ti potpomažeš. Ne možete nikad uvjeriti moj narod u suprotno”, rekao je Erdogan.

Istakao je da će izdajnici biti pominjani po izdaji, a kako je rekao, šehidi po tome što su sačuvali domovinu.

Izvor: Al Jazeeru i Agencije