Turske muftije postaju i matičari

Vjersko vjenčanje dosad u Turskoj nije imalo obavezujući zakonski status (AFP)

Turski parlament usvojio je zakon koji omogućuje muftijama, vjerskim službenicima, da vrše građansko sklapanje braka na isti način kao što je to dozvoljeno državnim službenicima.

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AK Partija) saopćila je da će novi zakon, koji je usvojen u srijedu, smanjiti broj neregistrovanih brakova.

Kritičari, uključujući opozicijske stranke i grupe za zaštitu prava žena, ovaj potez smatraju znakom slabljenja sekularizma i tvrde da će ova praksa povećati broj dječijih brakova.

“Željeli to ili ne, ovaj zakon usvojen je u parlamentu”, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošle sedmice u odgovoru na proteste koje su protiv ovog zakona organizovale grupe za zaštitu ljudskih prava.

“[Mi podržavamo] registrovane, a ne neregistrovane brakove. Ovo će smanjiti broj neregistrovanih brakova”, kazao je Erdogan.

Religijski obredi

Prema turskom građanskom zakoniku, građansko sklapanje braka mogu vršiti gradski dužnosnici, seoski lideri i strane misije. Sada su i muftije uvrštene u ovu listu.

Taj zakonik precizira da u brak može stupiti osoba starija od 18 godina. Starost može biti smanjena na 17 ako roditelji odobre ili sud odluči u specijalnim slučajevima. Novi zakon nije promijenio propis o starosnoj granici.

Osim građanskog sklapanja braka, u Turskoj se obavlja i vjersko vjenčanje.

Ti obredi, koje obavljaju imami, nisu ilegalni, ali im je dosad nedostajao obavezujući zakonski status.

Istanbulska advokatica Aydeniz Alişah Tuskan smatra da će ova praksa povećati broj maloljetničkih brakova.

Ona je također kazala da je novi zakon protivan članu 174 Ustava, u kojem se navodi da se brak treba sklapati pred sekularnim organima vlasti.

Izvor: Al Jazeera