Turske stranke bez dogovora o novoj vladi

Pregovori o koalicionoj vladi bili su prvi takvi nakon 16 godina u Turskoj (AP)

Predsjednik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Ahmet Davutoglu i vođa Nacionalne narodne partije (MHP) Devlet Bahceli, nisu postigli dogovor o formiranju vlade.

Davutoglu smatra da je sastanak sa Bahcelijem prošao korektno, prenosi agencija Anadolija.

“Bahceli je kazao kako kada pojedinačno analizira četiri pitanja ne vidi mogućnost stvaranja koalicije sa AK Partijom. Ja sam mu rekao kako poštujem njegov pristup”, kazao je Davutoglu na konferenciji za medije nakon sastanka.

Turski premijer je istakao da se svim snagama potrudio da narod Turske ne ostavi bez vlade.

Davutoglu je dodao i kako je Bahceli kazao da trenutno ne vidi mogućnost za stvaranje koalicije sa AK partijom i dodao da je Bahceli kazao da će se MHP pridružiti sastanku Parlamenta, ukoliko bude potrebno da se on održi, o donošenju odluke o prijevremenim izborima, koje MHP zasigurno neće podržati.

“Kazao je kako će oni, kada dođe to toga, reći ‘ne’ podršci za manjinsku vladu, kao i prijevremenim izborima”, istakao je Davutoglu.

Davutoglu ima rok do 23. augusta da pronađe manjinskog koalicionog partnera, a u protivnom bi predsjednik Recep Tayyip Erdogan mogao zakazati vanredne izbore.

Odbijanje CHP-a

Prošle sedmice sastali su se premijer Davutoglu i lider najveće opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, kada ni oni nisu postigli dogovor o formiranju vlade.

Kako je Davutoglu saopćio na tadašnjoj konferenciji za novinare, razgovori o koaliciji AK Partija-CHP nisu dali rezultat.

“Zbog razilaženja u određenim pitanjima, prije svega, u načelima vanjske politike i obrazovanja, nije došlo do rezultata koji bi otvorio vrata koaliciji”, rekao je Davutoglu nakon višesatnog sastanka sa Kilicdarogluom u Ankari.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je 9. jula Davutoglua i službeno imenovao mandatarom za sastav nove vlade.

AK Partija je pobijedila na općim izborima održanim 7. juna, osvojivši 258 zastupničkih mjesta u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, ali joj nedostaje 18 zastupnika da bi samostalno formirala vladu.

Drugoplasirana stranka na izborima je bila CHP sa osvojenih 132 mjesta u parlamentu, dok su MHP i HDP izborile po 80 zastupnika.

Pregovori o koalicionoj vladi bili su prvi takvi nakon 16 godina u Turskoj. Posljednju koalicionu vladu u ovoj zemlji formirao je lider Demokratske ljevičarske stranke (DSP) Bulent Ecevit u aprilu 1999. godine.

Izvor: Agencije