Turski AKP daje šansu mladima i ženama

AKP najavljuje jačanje pozicije žena u rukovodstvu stranke (EPA)

Piše: Khalil Mabrouk

Povodm obilježavanja 16. godišnjice od osnivanja vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) u Turskoj, rukovodstvo stranke je nedavno izjavilo da su “odlučni u provođenju novih strateških usmjerenja u svojoj strukturi, formi i djelovanju”.

Ovom prilikom, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji se vratio na čelo AK Partije, pozvao je na “sveobuhvatne promjene” na visokim pozicijama u stranci prije izbora planiranih za 2019. godinu.   

Erdogan smatra da su promjene “normalna stvar u stranci koja je osnovana kako bi odgovorila na potrebe Turske za reformama”, te je pojasnio da će “uspješni kadrovi u stranci nastaviti svoju misiju unutar nje, dok ćemo s drugima nastaviti raditi na nekim drugim poljima”.      

U svojoj analizi predsjednikovih izjava, Mohammad Zahid Gul, turski pisac i politički analitičar, smatra kako se najznačajnije promjene koje slijede ogledaju “u sintezi u rukovodstvu između mladih kadrova i starijih kolega, te jačanju uloge žena u rukovodstvu stranke i unutar njenih okvira”.

Mladi kadrovi

Smatra da je došlo vrijeme za “ovakvu sintezu nakon velikih promjena koje su se desile u stranci tokom posljednje tri godine. Taj period je obilježen odlaskom mnogih značajnih imena koja su vodila stranku i nalazila se na izvršnim i upravnim funkcijama, s tim da se oni nisu povukli sa političke scene u državi i stranci. Takva situacija je otvorila prostor za dovođenje novih mladih kadrova u stranačke organe”. 

Gul kaže da rukovodstvo AK Partije općenito osjeća da je turska omladina “bliža usmjerenju opozicionih stranaka nego njihovom, uzimajući u obzir da ova starosna grupa ne pamti period prije vladavine AK Partije, zbog čega nije u stanju napraviti usporedbu tog doba s periodom vladavine AK partije u pogledu ostvarenja koja su postignuta na nivou usluga i po pitanju ekonomske situacije”.

Ističe kako je sagledavanje ove situacije nagnalo stranku “da uključi veći broj mlađih kadrova koji su dosegli najviše pozicije u rukovodstvu nakon posljednjih izbora s ciljem stvaranja obnoviteljskog diskursa koji će biti u stanju uvjeriti mlađu populaciju u Turskoj i zadobiti njihovo povjerenje”.

Očekuje da će predstojeće promjene podrazumijevati i zastupljenost žena u okviru stranke i njenog rukovodstva, te da će ženama biti dato nešto slično “neformalnoj kvoti” sa procentom koji neće biti ispod 30 posto.

Spomenuo je da je većina “lidera utemeljitelja” iz prve generacije stranke i starih Erdoganovih drugova napustila izvršne funkcije u stranci u stvarnosti, kako zbog starosti tako i zbog drugih razloga, što u stranci vide kao prirodnu smjenu generacija.

Povratak Davutoglua   

Bekir Atacan, turski pisac i politički analitičar, očekuje da će se “povećati koherentnost AK Partije u svjetlu posljednjih promjena, pa čak i ako one obuhvate ličnosti koje imaju težinu u stranci i među masama”.

Atacan razlog za to pripisuje činjenici da promjene “nalažu pravne obaveze proistekle iz pravilnika o ustroju stranke na osnovu kojih je potrebno promijeniti 25 posto rukovodećih kadrova, zastupnika i zvaničnika, nakon svake izborne faze u periodu između četiri i pet godina”.     

Atacan smatra vjerovatnim da će u narednoj fazi doći do snažnog povratka bivšeg premijera Turske Ahmeta Davutoglua te da će on preuzeti jednu od visokih rukovodećih pozicija.

Ističe kako je Erdogan smatrao da je Davutoglu došao do „vrhunca u svom nastupu i da nije bio u stanju djelovati koordinirano sa kolektivnim performansom kojeg su zahtijevale potrebe Turske u prošloj fazi, što nije utjecalo na Erdoganovo mišljenje o Davutogluovoj sposobnosti i njegovom ugledu u turskom društvu i stranci”.  

Atacan je skrenuo pažnju da je “dovođenje novih kadrova” razumljiva stvar u Turskoj iz razloga da se iz stranačkog rukovodstva isključuju oni čije se djelovanje ne podudara sa usmjerenjima stranke koja sebe definira kao desničarsku konzervativnu nacionalnu stranku.

Za Al Jazeeru pojašnjava da su iz stranke isključene osobe koje su “prekršile ovo usmjerenje, nisu izvršavale svoje funkcije onako kako je to trebalo, bilo je previše žalbi na njihov rad, nisu mogli djelovati u skladu s kolektivnim nastupom stranke; oni za koje se utvrdilo da su na ovaj ili onaj način povezani s dubokom državom ili pokretom kojeg predvodi Fethullah Gulen”.

Izvor: Al Jazeera