Turski avioni napali kurdske mete u Iraku

Turska vjeruje da se blizu 2.000 kurdskih pobunjenika kriju u planinskom području sa iračke strane granice (Reuters)

Turski avioni napali su više od 50 kurdskih pobunjeničkih meta na sjeveru Iraka, gdje se kriju pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), rekli su vojni izvori.

“Šesnaest borbenih aviona tipa F-16 poletjeli su iz baze u Diyarbakiru u utorak oko 20 sati i bombardirali pobunjeničke mete u planinskoj oblasti Kandil na sjeveru Iraka, 90 kilometara od granice sa Turskom”, naveli su vojni izvori.

Operacija je trajala tri sata i pogođeno je više od 50 meta, prenijele su agencije.

Turska vjeruje da se blizu 2.000 kurdskih pobunjenika kriju u planinskom području sa iračke strane granice, navode agencije.

Turska i veći dio međunarodne zajednice smatra PKK terorističkom organizacijom.

U međuvremenu su između pritvorenog lidera kurdskih pobunjenika Abdullaha Ocalana i turskih vlasti pokrenuti pregovori, koji trebali dovesti do potpunog razoružanja boraca PKK.

Skoro 45.000 ljudi ubijeno je od kada je ta partija počela borbu za autonomiju u jugoistočnoj Turskoj 1984. godine.

Ukop aktivistkinja

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u srijedu je upozorio sve stanovnike Turske da budu oprezni tokom ukopa tri kurdske žene ubijene u Parizu.

On je na proširenom sastanku Stranke pravde i razvoja u Ankari naglasio da je u toku provođenje „procesa okončavanja terora u zemlji“, dodavši da neki krugovi, koji ne žele da se teror okonča, sprečavaju taj proces.

Erdogan je govorio i o protestima u Diyarbakiru, Mersinu, Tunceliju i Kahramanmarasu, koji su najavljeni u četvrtak i petak povodom ubistva tri kurdske žene u Parizu.

“Naše snage sigurnosti će, također, biti oprezne i neće dozvoliti bilo kakvu sabotažu. Očekujem istu opreznost i od političara. Ovaj proces je lakmus papir, a u isto vrijeme i naš ispit strpljivosti”, istakao je premijer Erdogan.

Turski premijer osudio je i prokurdsku Partiju mira i demokratije (BDP), jer je za ubistvo tri kurdske žene u Parizu optužila tursku Vladu.

“BDP je primjer jeftine i prljave politike”, poručio je Erdogan.

Izvor: Agencije