Turski general samovoljno napustio sudnicu

Penzionirani turski general optužen za zavjeru (Anadolija)

Bivši načelnik generalštaba oružanih snaga Turske, penzionirani general Ilker Basbug, odbio je odgovarati na pitanja na sudskoj raspravi, 58. po redu, u okviru parnice za zavjeru koja je pokrenuta protiv njega.

Basbug, koji je period od 2008. do 2010. godine proveo na čelu turske vojske, kritizirao je u utorak sudije zbog toga što su tužilaštvu dozvolili puštanje audiosnimaka njegovih telefonskih razgovora.

“Ova optužba je optužba na račun oružanih snaga posredstvom mene. Čudim se onima koji me nazivaju vođom terorističke grupe. Mislim da ovaj sud nema nadležnosti da me procesuira i zato se neću braniti niti ću odgovarati na pitanja”, rekao je pred sudom Basbug, prenosi agencija Anadolija.

Istražni proces vodi se protiv 400 ljudi, jer su, navodno, kao članovi zavjereničke grupe, 2003. godine planirali svrgavanje vlade.

Incident se dogodio tokom drugog dana suđenja i predstavlja dramatičan odraz tenzija koje vladaju između oružanih snaga i premijera Recepa Tayyipa Erdogana, navode agencije.

Basbug je u januaru pritvoren zbog optužbe za kovanje zavjere protiv turske vlade.

Prethodno je rekao da se neće braniti od optužbi za terorizam i dodao da optužnica predstavlja “komediju”.

Istražni proces vodi se protiv 400 ljudi, jer su, navodno, kao članovi zavjereničke grupe 2003. godine planirali svrgavanje vlade.

Grupa “Ergenekon” smatra se odgovornom za pokušaje ubistava brojnih uglednika, uključujući premijera Erdogana, bivšeg načelnika generalštabaYasara Buyukanita i dobitnika Nobelove nagrade, pisca Orhana Pamuka.

Izvor: Agencije