Turski mediji: Erdoganu i AKP-u pobjeda na izborima

Nakon izbora, predsjednik Turske dobit će znatno široke ovlasti (EPA)

Aktualni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) vode na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, prenose turski mediji pozivajući se na neslužbene rezultate.

Najbliži suparnik, Muharrem Ince osvojio je znatno manji broj glasova, javlja Yeni Safak.

“Narod mi je povjerio dužnost predsjednika. Sigurnost na biračkim mjestima i sloboda glasanja odraz su snage turske demokracije. Odzivom od gotovo 90 posto Turska je cijelom svijetu održala lekciju iz demokracije”, rekao je Erdogan, komentirajući rezultate.

No, ubrzo su Erdoganu počele stizati čestitke, pa mu je na izbornom uspjehu prvi čestitao predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, a potom i albanski premijer Edi Rama. Čestitali su mu, među ostalim, i mađarski premijer Viktor Orban, kao prvi čelnik jedne članice Europske unije, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Hurriyet prenosi da je, nakon otvorenih 97 posto glasačkih kutija, kako je službeno navedeno, Erdoganu povjerenje dalo 52,7 posto građana koji su izašli na izbore. Istovremeno, prema istom uzorku, AKP je osvojio 293 od 600 mjesta u parlamentu.

Iza njih, po istom izvoru, ostala je Republikanska narodna stranka (CHP) sa 146 mandata, odnosno 22,7 posto osvojenih glasova.

Kandidatu te stranke za predsjednika države Muharremu Inceu pripalo je 30,8 posto glasova.

“Prvi rezultate dolaze, a ja se smijem”, poručio je Ince na Twitteru.

Budući da je Erdoganova AKP u koaliciji sa Strankom nacionalnog pokreta (MHP) treba im pridodati i njihovih 49 mandata, odnosno osvojenih 11,2 posto glasova. Dvije stranke su zajedno osvojile 342 mandata, odnosno 53,7 posto glasova.

Opozicija sumnja u rezultate

No, glasnogovornik Republikanske narodne stranke, Bulent Tezcan tvrdi da je prerano proglasiti pobjedu Erdogana.

Navodi da glasovi iz najvećih gradova još nisu prebrojani.

Po njegovim riječima, a poziva se na podatke svoje stranke, bit će drugog kruga izbora, prenosi Reuters. 

Tvrdi da je do 22:00 sata samo 39 posto glasova prebrojano i da je po tome Erdogan osvojio 51,7 posto glasova. 

Na izbore je, prema službenim podacima, izašlo 87,3 posto građana s pravom glasa.

Izvor: Al Jazeera i agencije