Turski mediji o pozadini Ozalove smrti

Obdukacija nakon 19 godina - Turgut Ozal (EPA)

Piše: Enver Ibrahimkadić

Predsjednik Turske Turgut Ozal je iznenada preminuo 1993. godine, ali zbog sve učestalijih nagađanja da ovo nije bila prirodna, već naprasna smrt izazvana trovanjem, 19 godina poslije tijelo je ekshumirano radi provođenja autopsije. Pet godina ranije na tadašnjeg premijera Ozala izvršen je neuspio atentat. Kartal Demirag je atentator koji je te 1988. godine, na kongresu Otadžbinske partije (ANAP) s dva hica iz pištolja pucao na Ozala. Nakon tog neuspjelog pokušaja atentata osuđen je na 20 godina zatvora, ali ga je Ozal pomilovao, nakon što je izabran za predsjednika države. Pozadina cijelog ovog slučaja javnosti nikada nije rasvijetljena.

Rezultati autopsije

Prilikom autopsije tijela turskog predsjednika koja se – u okviru tvrdnje da je počinjen atentat – provodi pod nadzorom Državnog javnog tužilaštva Ankare, na dva različita mjesta u tijelu pronađene su kemijske materije definirane kao “otrov”.

Jedna od kemijskih materija pronađena je na tkivu uzetom sa jetre, a druga na tkivu testisa. Prema pisanju dnevnika Milliyet, prilikom analize tkiva uzetih sa testisa naišlo se na tragove najdjelotvornije kemijske materije koja može biti razlog Ozalove smrti. Budući da se otrovna materija ne razlaže brzo, tijelo je nije u stanju tako jednostavno izbaciti vani, te je, prema mišljenju stručnjaka, postojala velika vjerovatnoća da će biti pronađena u blizini ekskrementnih organa.

U izvještaju analize uzoraka navodi se kako je ustanovljeno prisustvo otrovne materije DDT (dikloro difenol trikloroethan; od 1980. godine zabranjen u Turskoj), polonijuma (radioaktivni polumetal koji se u posljednje vrijeme povezuje i sa smrću palestinskog lidera Jasera Arafata), kadmij (sistemski otrov koji se nakuplja u bubrezima i jetri) i americij (radioaktivni element).

U izvještaju koji će, prema navodima web-portala dnevnika Taraf, naredne sedmice u pisanoj formi biti dostavljen Javnom tužilaštvu, navodi se kako su ovi otrovi načinili oštećenja u Ozalovom tijelu i prouzrokovali njegovu smrt.

Analiza uzoraka uzetih s Ozalovog tijela pokazala je da je nivo spomenutih otrovnih materija daleko iznad tolerantne količine koja se može naći u ljudskom tijelu. Stoga, prevagnula je tvrdnja da Ozalova smrt nije prirodna, da je ubijen, a u zvanične spise će, kao razlog smrti, biti ubilježeno “trovanje”.

Uporedo s objelodanjivanjem aktualnog izvještaja stručnjaka za sudsku medicinu, u javnost je procurila i izjava starijeg vodnika Ilkera Činara. U svojstvu svjedoka i osumnjičenoga u sudskom procesu koji se vodi u cilju rasvjetljavanja slučaja svirepog ubojstva trojice misionara u Malatiji, Činar je 5. februara dao izjavu sa veoma bitnim detaljima vezanim za smrt turskog predsjednika.

Ozala ubila armija?

U izjavi datoj mjesecima prije ekshumacije predsjednikovog tijela, odnosno 10 mjeseci prije stručnog izvještaja analize tkiva iz predsjednikovog tijela, Činar je kazao sljedeće:

“Odjel za nacionalnu strategiju i operacije (TUSHAD) je ustrojstvo Ergenekona (tajna organizacija predvođena visokim vojnim zvaničnicima i pripadnicima pravosuđa koja želi ponovnu uspostavu skrbničkog režima i provedbu državnog udara nakon manipulacija u cilju stvaranja haosa u društvu – op. a.). Toj jedinici je podređen i JITEM (Žandarmerijska obavještajna služba i borba protiv terorizma). Ja sam, isto tako, bio u službi Beyaz Kuvvetler (Bijele snage) koje su, također, podređene TUSHAD-u. Tu sam saznao da je izvršen atentat na predsjednika Turguta Ozala i generala Ešrefa Bitlisa. Predsjedniku Ozalu su date radioaktivne tablete polonium 210 i americij 241. Riječ je o tabletama koje izazivaju srčani udar, a koje se nalaze kod svakog pripadnika Bijelih snaga. Pazite, ne kažem čak ni americij 240. Kažem vam 241. Toliko sam siguran u ovo što govorim. Ozal je umro u ishodu srčanog udara iniciranog ovim tabletama. Znam da su ove tablete teško uočljive analizom krvi.” 

Izjava koja u februaru nije plijenila osobitu pozornost dobila je na važnosti nakon što su u tijelu predsjednika stručnjaci sudske medicine otkili tragove upravo tih otrova. Spomenuta izjava je iz Malatije proslijeđena ankarskom javnom tužitelju Kemalu Četinu, koji vodi istragu vezanu za smrt predsjednika Ozala.

Osvrćući se na tvrdnje da su u tijelu 8. turskog predsjednika pronađeni tragovi 4 različita otrova, Bulent Akardžali, Ozalov bliski suradnik i ministar za zdravstvo u njegovoj Vladi, za dnevni je list Yeni Akit izjavio kako se tvrdnja o trovanju mora istraživati u kontekstu neuspjelog atentata iz 1988. godine.

Naglašavajući da je u ovom momentu trovanje na nivou tvrdnje, a da je atentat konkretan slučaj, Akardžali iznosi potrebu ponovnog aktualiziranja neuspjelog atentata, koji nikada i nije duboko istražen i potrebu primoravanja egzekutora atentata Kartala Demiraga da progovori: “Na gospodina je Turguta izvršen atentat. No, taj atentat on nije uspio do kraja rasvijetliti. Sada, u biti, treba otvoriti dosje upravo tog atentata. Zašto se ne otvara? I egzekutor je živ. Možda osjeća kajanje i možda se može doći do određenih saznanja. Ako se i desilo trovanje, još nema ni najtanjeg dosjea o tome ko je i zašto izvršio to trovanje. Ali, postoji dosje u vezi s atentatom. Taj dosje nikada nije objelodanjen niti je atentator ozbiljno primoran na priznanje.”

Izvor: Al Jazeera