Turski ministar: Gabriel govori kao rasista

Celik je Gabriela optužio i da se ponaša kao austrijski šef diplomatije Sebastian Kurz (EPA)

Turski ministar za Evropu Omer Celik optužio je danas njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela da govori kao “rasista i ekstremni desničar”.

„Gabriel ne daje originalne izjave. On govori kopirajući ekstremne desničare i rasiste“, naveo je Celik, prenosi AFP.

U nizu žestokih poruka na Twiteru, Celik je Gabriela okrivio i da se ponaša kao austrijski šef diplomatije Sebastian Kurz, koji je, po njegovim riječima, “simbol rasističke i antimigrantske politike”.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel ranije ove sedmice osudio je “miješanje” Erdogana u njemačku izbornu kampanju.

Poziv na bojkot velikih stranaka

Njemačko-turski odnosi dodatno su zaoštreni nakon što je Erdogan pozvao Turke u Nemačkoj da bojkotuju stranke vladajuće koalicije na izborima u septembru.

Erdogan je pozvao Turke koji žive u Njemačkoj da ne daju svoje glasove Kršćansko-demokratskoj uniji kancelarke Angele Merkel, a ni Gabrielovoj Socijaldemokratskoj partiji, kao ni partiji Zelenih, nakon čega ga je Gabriel optužio da je Tursku pretvorio u “nedemokratsku državu”.

Turski predsjednik je nedavno poručio Njemačkoj da “gleda svoje posla”, a Gabrielu da “treba da zna gdje mu je mjesto” zapitavši ga “ko je on da se njemu tako obraća”.

Turski predsjednik je rekao da njemački ministar treba “znati za granicu”.

Izvor: Agencije