Turski ministar Guler ponudio ostavku

Guler je ostavku ponudio nakon hapšenja njegovog sina (AP)

Ministar unutrašnjih poslova Turske Muammer Guler ponudio je ostavku premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu zbog velikog korupcijskog skandala, koji je rezultirao hapšenjem Gulerovog sina i još 23 ljudi.

Turske vlasti privele su, u okviru istrage koja je počela prošle sedmice, desetine ljudi koji se smatraju bliskima Erdoganovoj Vladi i smijenile skoro 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, među kojima i načelnika policije u Istanbulu.

Erdogan je istragu nazvao “prljavom kampanjom” protiv njegove vlasti i doveo je u vezu s ljetošnjim antivladinim protestima.

U subotu je do suđenja oslobođeno 33 ljudi, dok su zvanično uhapšene i optužene 24 osobe, među kojima su sinovi dvojice ministara i generalni direktor državne Halkbanke.

U intervjuu za tursku novinsku agenciju Anadolija Guler je rekao da nije počinio nikakvo krivično djelo i da ne može biti optužen ni po kojem osnovu. On je ponudio ostavku i rekao Erdoganu kako je spreman da bude smijenjen, te da očekuje njegovu odluku.

‘Polomiti ruke’

Policija je u nedjelju u Istanbulu vodenim topovima i suzavcem rastjerivala demonstrante koji su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog Vladinih urbanističkih planova i istrage o korupciji tokom koje je uhapšeno više desetina ljudi.

Više stotina demonstranata okupilo se u istanbulskom kvartu Kadikoy, pozivajući Vladu premijera Erdogana da podnese ostavku.

Turske vlasti smijenile su ranije još 25 šefova policije u okviru masovne istrage o korupciji, a novinarima je zabranjeno da ulaze u policijske stanice širom zemlje, javili su turski mediji.

Turski premijer je “bacio rukavicu” u lice svojim rivalima, upozorivši ih da ne koriste optužbe o korupciji na visokom nivou kako bi poljuljali njegovu vlast ili će im, u protivnom, “polomiti ruke”.

Stvaranje haosa

“Svako će znati svoje mjesto. Ko god se bude usudio da narušava sistem, podbada ili podmeće u ovoj zemlji, morat ćemo da mu polomimo ruke”, rekao je Erdogan svojim pristalicama iz Partije pravde i razvoja (AKP) u pokrajini Giresun na Crnom moru, prenio je AFP.

Erdogan je još jednom optužio “međunarodne zavjerenike” i “prljave saveze” da pokušavaju stvoriti haos u zemlji. Predsjednički izbori u Turskoj bit će održani u augustu 2014, a parlamentarni 2015. godine, prenosi Tanjug.

Povodom lokalnih izbora 30. marta Erdogan je rekao: “Nacija će pobijediti 30. marta. Pobijedit će demokratija. Bit ćemo sve jači dok god smo ujedinjeni.”

Izvor: Agencije