Turski ministar: Osjećamo da nas je Unija izdala

Turska se i dalje nada da će se pridružiti bloku, izjavio je turski ministar za evropska pitanja (EPA)

Turska osjeća da su je lideri Evropske unije izdali rekavši da bi pregovori za pristupanje EU s tom zemljom trebali biti prekinuti, ali se Ankara i dalje nada da će se pridružiti bloku, izjavio je turski ministar za evropska pitanja Omer Celik, prenosi Reuters.

Nakon razmjene oštrih riječi koja je mjesecima trajala između njemačke kancelarke Angele Merkel i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, uglavnom zbog ljudskih prava u Turskoj, Merkel je izjavila ovog mjeseca da je jasno da se Turska ne bi trebala pridružiti EU i da bi pristupni pregovori trebali biti prekinuti.

Kako podsjeća agencija, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu da nema prospekta za pridruživanje Turske Uniji u “doglednoj budućnosti”, navodi Tanjug.

Celik je u intervjuu za britansku agenciju izjavio da je bio veoma iznenađen komentarima koje je Juncker iznio i zapitao se šta je on uradio da popravi odnose.

“Veoma smo bili iznenađeni slušajući izjavu gospodina Junckera. Šta je gospodin Juncker učinio, kakve velike korake je napravio kako bi pronašao rješenje za zbližavanje EU-a i Turske? To je moje pitanje za gospodina Junckera”, rekao je Celik.

‘Razočarani Angelom Merkel’

Unija je postala sve više kritički nastrojena prema članstvu Turske, o kojem se već desetljećima pregovara, od kako je Erdogan, nakon neuspjelog vojnog puča 2016. godine, počeo veliko hapšenje, u okviru kojeg su uhapšeni novinari i akademici.

“Zaista smo razočarani Angelom Merkel i nekim drugima u EU – u jednom od najtežih trenutaka u našoj historiji, naši prijatelji i saveznici su nas ostavili same”, kazao je Čelik.

Upitan da li se Turska osjeća izdanom, on je kratko odgovorio: “Da.”

Da bi pregovori s Turskom za njeno pristupanje u EU zvanično bili prekinuti, potrebna je jednoglasna odluka svih država članica, koja nedostaje, međutim, ukoliko odluči većina, to je dovoljno da pregovori budu suspendirani.

Izvor: Agencije