Turski ministri pozdravili Ozilovu odluku

Njemačkim reprezentativcima turskog porijekla navijači su zamjerili zbog poziranja s Erdoganom (Reuters)

Ministri u turskoj vladi pozdravili su odluku njemačkog nogometaša turskog podrijetla Mesuta Ozila da napusti njemačku nogometnu vrstu, prenose agencije.

Ozil je odluku objavio na društvenim mrežama, optuživši dužnosnike i medije za rasizam nakon što se prethodno digla bura u javnosti oko njegove fotografije s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, snimljene u Londonu.

“Podupiremo časno stajalište našeg brata Mesuta Ozila svim srcem”, napisao je turski ministar sporta Mehmet Kasapoglu na Twitteru.

Ministar pravosuđa Abdulhamit Gul dodao je kako je “Ozil postigao svoj najbolji gol protiv fašističkog virusa” napustivši njemački nogometni tim.

I glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin također je pozdravio Ozilovu objavu o napuštanju reprezentacije napisavši: “Zamislite kolikom je pritisku bio izložen gospodin Ozil… Gdje su uljudnost, tolerancija, pluralizam”.

Ozil, nogometaš turskog podrijetla koji je niz godina igrao za njemačku reprezentaciju, objavio je u nedjelju da napušta reprezentaciju. Optužio je Njemačku nogometnu federaciju (DFB) i njezina predsjednika Reinharda Grindela da su ga pretvorili u žrtvenog jarca zbog ispadanja sa Svjetskog nogometnog prvenstva.

Sporne fotografije s Erdoganom

Vezni igrač londonskog Arsenala, 29-ogodišnji Ozil navukao je na sebe brojne kritike u Njemačkoj fotografirajući se s Erdoganom, tokom njegove izborne kampanje. Neki su ga kritičari optuživali za nelojalnost Njemačkoj. 

Objavljujući povlačenje iz reprezentacije Ozil je kazao kako ga se nepravedno optužuje za loš učinak Njemačke na prvenstvu u Rusiji, navodeći da su mediji izvukli njegovo tursko podrijetlo te da ga je Grindel iskoristio “kao žrtvenog jarca kako bi prikrio vlastitu nekompetentnost”.

“U očima Grindela i njegovih pristaša, ja sam Nijemac kad pobjeđujemo, ali sam imigrant kad gubimo”, napisao je Ozil.  

“Ne mogu predstavljati Njemačku na međunarodnom nivou dok se suočavam s rasizmom i nepoštovanjem. Dok sam nosio njemački dres osjećao sam ponos i uzbuđenje, ali više ne osjećam iste stvari. Ova odluka je bila veoma teška, jer sam se u potpunosti posvetio suigračima, trenerima i njemačkom narodu”, pojasnio je Ozil.

Rođen u Njemačkoj

Dodao je kako su ga nepoštovanje prema turskim korijenima i pokušaji da kao nogometaš postane političko sredstvo, koje su pokazali visoki dužnosnici Nogometnog saveza Njemačke, potaknuli na takvu odluku.

“Zbog toga ne mogu igrati nogomet. Ne mogu se nasloniti i mirno promatrati. Diskriminacija je neprihvatljiva”, poručio je Ozil.

Za njemačku reprezentaciju odigrao je 92 utakmice i postigao 23 gola. Najveći uspjeh u dresu ‘elfa’ ostvario je 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, gdje je Njemačka bila prva.

Ozil je rođen u Njemačkoj, u Gelsenkirchenu, i igrao je za sve dobne kategorije njemačke reprezentacije – od kadetske do seniorske.

Izvor: Agencije