Turski predizborni skupovi bit će zabranjeni u Austriji

Sebastian Kurz je kazao da će Austrija spriječiti predizborne skupove svih turskih političkih stranaka (Arhiva)

Austrijska desničarska koalicijska Vlada, koja se snažno protivi turskom pridruženju Evropskoj uniji, zabranit će turskim političarima da provode predizbornu kampanju na njenoj teritoriji uoči junskih izbora u Turskoj, saopćio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sazvao je prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore za 24. juni, pomjerajući glasanje za više od godinu dana, kako bi Turska mogla preći na novi sistem izvršnog predsjedništva, s velikim ovlastima tijesno, usvojen na referendumu u prošloj godini.

Uoči tog referenduma, turski ministri pokušavali su pridobiti podršku u zemljama s velikim turskim zajednicama kao što su Holandija i Njemačka.

Zabranjeni skupovi turskih ministara

Te zemlje uvele su zabrane mitinga turskim političarima, pozivajući se na sigurnosne brige, razbješnjujući Ankaru.

Erdogan i neki od njegovih saveznika uporedili su njemačku vladu s nacističkim režimom.

“Erdoganovo tursko čelništvo već godinama pokušava iskoristiti zajednice i ljude turskog porijekla u Evropi. Skupovi u turskoj predizbornoj kampanji u Austriji su neželjeni i mi ih nećemo dopustiti”, izjavio je Kurz za radio stanicu ORF.

Austrijsko protivljenje takvim skupovima nije novost.

Raniji kancelar iz reda socijaldemokrata izjavio je prošle godine da će zabraniti svaki predizborni skup turskih ministara.

Tada je usvojen zakon koji daje vladi šire ovlasti u zabrani političkih skupova stranih državljana.

Esktremna desnica u Vladi

Nekoliko stotina hiljada austrijskih građana su Turci ili su turskog porijekla.

Konzervativci aktuelnog kancelara u koaliciji su s antiislamskom Slobodarskom partijom Austrije, čineći Austriju jedinom zapadnoevropskom zemljom koja u vladi ima stranku ekstremne desnice.

Obje stranke smatraju da bi Evropska unija trebala prekinuti pristupne pregovore s Turskom.

Upitan da li će Austrija spriječiti predizborne skupove svih turskih političkih stranaka, Kurz je izjavio da hoće, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije