Turski predsjednik se sastao s katarskim emirom

Turska je snažno osudila mjere pokrenute protiv Katara te poslala je brojne brodove i avione s hranom zbog nametnute blokade (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se um srijedu u Dohi s katarskim emirom Sheikh Tamimom bin Hamadom al-Thanijem, a nakon sastanka potpisan je i niz sporazuma između dvije zemlje.

Nakon bilateralnog sastanka Erdogana i Thanija, u Dohi je održan treći sastanak Visokog strateškog komiteta Turske i Katara, nakon čega je, uz prisustvo Erogana i Thanija, usijedila ceremonija potpisivanja sporazuma i memoranduma razumijevanja koji se tiču bankarstva, medija, turizma, luka, naučnog istraživanja, humanitarne pomoći, sigurnosti hrane i drugih oblasti, javlja Anadolija.

Ovo je druga posjeta turskog predsjednika Kataru od kako je počela diplomatska kriza u regiji prije više od pet mjeseci.

‘Podizanje odnosa na novi strateški nivo’

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat presjekli su veze i nametnuli blokadu Kataru 5. juna, optužujući ga za podršku terorizmu i veze s Iranom, što je Doha odbacila.

Reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra izvještava iz Dohe da će zaljevski spor biti jedna od glavnih tema razgovora dva lidera.

“Turska je na početku krize izrazila želju da pomogne svim stranama da uklone svoja neslaganja. U jeku krize stala je na stranu Katara, poslala vojnike u zemlju i utvrdila vojnu bazu, što je razljutilo Saudijsku Arabiju, UAE i Bahrein.”

Katarski emir je rekao u utorak da zaljevske zemlje nisu zainteresirane za dijalog i okončanje krize.

Budući da se rješenje ne nazire, politički analitičar Al Jazeere Marwan Bishara rekao je da i Katar i Turska podižu odnose na “potpuno novi strateški nivo”.

“Sada je jasno da Katar treba čvrste odnose s vanjskim svijetom, prije svega s Turskom. Turcima je, također, jasno, zbog zahlađenja odnosa s brojnim zemljama, pogotovo zapadnim državama, da moraju graditi važne odnose na Istoku i mislim da Katar postaje jedna od tih zemalja.”

Diplomatska inicijativa da se kriza okonča

Turska je snažno osudila mjere pokrenute protiv Katara, a u znak solidarnosti poslala je brojne brodove i avione s hranom zbog nametnute blokade.

Zatvaranje turske vojne baze bio je jedan od 13 zahtjeva da se ukine blokada.

Erdogan je u ponedjeljak također posjetio Kuvajt, gdje se sastao s emirom Sheikh Sabahom al-Ahmadom Al-Sabahom.

Kuvajt vodi diplomatsku inicijativu da se kriza okonča.

Izvor: Al Jazeera i agencije