Turski ‘učenici’ u ofanzivi na ISIL u Mosulu

Iračke snage kdo Mosula od početka 2015. godine obučavaju turske snage u kampu Bashiqa (Reuters)

Irački ratnici koje obučava turska vojska u kampu Bashiqa, sjeveroistočno od iračkog grada Mosula, učestvovat će u velikoj akciji protiv grupe Islamska država Irak i Levant u tom gradu.

Ratnici iz Mosula će se boriti zajedno sa iračkom vojskom i pripadnicima Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka (IKBY).

Kako saznaje Anadolija iz iračkih izvora, akcija će početi za nekoliko dana ukoliko ne bude nekih nepredviđenih i vanrednih situacija.

U prvoj planiranoj etapi akcije, u čijoj koordinaciji učestvuju i Sjedinjene Američke Države, snage IKBY-a će se pokrenuti u okolini grada.

Uz borce iz Mosula koje od početka 2015. godine obučavaju turske snage u kampu Bashiqa, koji je na području pod kontrolom IKBY-a, u isto vrijeme i na istom području će djelovati i kurdske Pešmerge.

Izvor navodi da će učestvovati i lokalne snage poznate kao “Stražari Ninive” na čijem čelu se nalazi bivši guverner Mosula Atheel al-Nujaifi.

Djelovanje po dogovoru

Nujaifi je razgovarao i sa predstavnicima iračke vojske sa kojima je dogovorio da se snage iz kampa Bashiqa drže konkretnog plana u cilju sprečavanja raspršivanja jedinica i djelovanja mimo dogovora.

Prema planu akcije, iračka vojska i šiitska milicija kao i IKBY i “Stražari Ninive” će djelovati u isto ili približno vrijeme sa juga Kayyare prema sjeveru.

Na ovaj način će Niniva staviti u obruč jug, istok i sjever Mosula.

Turska je u sporu sa Irakom u vezi toga ko bi trebalo da učestvuje u napadu na Mosul, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyip Erdogana je u četvrtak upozorio da bi greška bilo koje vrste tokom te operacije mogla da rezultira stotinama hiljada izbjeglica.

Mosul, grad sa 1,5 miliona ljudi, u samom je “srcu” samoproglašenog halifata grupe Islamska država Irak i Levant od 2014. godine, navela je agencija Reuters, dodajući da se napad na taj grad očekuje ovog mjeseca.

Izvor: Agencije