Turski useljenici dijele vladajuću koaliciju

Sud u Luksemburgu je presudio da test nije u skladu sa sporazumom između EU-a i Turske (rockingroshan / Flickr)

Test o poznavanju njemačkog jezika, za one koji po sistemu spajanja porodica žele doći u Njemačku, izazvao je nesporazume u vladajućoj koaliciji kancelarke Angele Merkel i vicekancelara Sigmara Gabriela, čije socijaldemokrate, naročito poslije presude suda u Luksemburgu, žele ukidanje testa, prenose njemački mediji.

“Onaj ko se neće angažirati za jednostavno znanje njemačkog jezika, nije na kraju krajeva ni sposoban da se integrira”, rekao je Andreas Scheuer, generalni sekretar bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), “sestrinske” partije Kršćanko-demokratske unije (CDU), kancelarke Angele Merkel.

“Taj test o poznavanju njemačkog jezika za bračne partnere koji žele kod svojih supružnika u Njemačku, trebalo bi ukinuti”, smatra stručnjak Socijaldemokratke partije (SPD) za pitanje migracija, prenosi njemački politički magazin Spiegel u onlajn izdanju.

Turkinja tužila Njemačku zbog testa

“Izazivač” ovog sukoba je presuda Evropskog suda u Luksemburgu, koji je odlučio da test njemačkog jezika prije useljenja u Njemačku za bračne partnere iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji nije u skladu sa pravnim standardima, čime je presuđeno u korist jedne nepismene Turkinje koja je tužila Njemačku zbog testa.

Sud u Luksemburgu presudio je da taj test, koji je Njemačka uvela 2007. godine, nije u skladu sa sporazumom između EU-a i Turske i da otežava spajanje porodica, odnosno porodični život.

Njemačka, naime, od bračnih partnera koji žive izvan EU-a, a koji žele da se dosele u Njemačku kod svojih muževa ili žena, zahtijeva da na testu pokažu “jednostavno znanje njemačkog jezika” i ta odluka iz 2007. godine donesena je, tumače njemački mediji, kako bi se poboljšala integracija stranaca u njemačko društvo i otežali takozvani prisilni ili fiktivni brakovi.

Tužbu pred Evropskim sudom protiv Njemačke podnijela je jedna Turkinja, koja se nije mogla doseliti u Njemačku kod svog muža, koji tu živi od 1998. godine, jer je nepismena te na testu nije mogla pokazati jednostavno znanje njemačkog jezika, prenose mediji.

Demokršćani sada žele da ta žena, ipak, ostane još u svojoj domovini i tamo položi test o znanju njemačkog jezika, kao što je to i njemačkom odlukom iz 2007. godine predviđeno.

Za demokršćane je taj test apsolutno nužan, a iz CSU kažu da je presuda suda u Luksemburgu “daleko od realnosti i protiv integracije”, prenose njemački mediji.

Zajednički jezik spaja, a nerazumijevanje razdvaja, kažu demokršćani, koji se zalažu za ostanak tog testa.

Izvor: Agencije