Turski vojni pilot obavio prvi let avionom F-35

F-35, Borbeni avion
Isporuka bi se pokazala opasnom akcijom, koja bi izazvala reakciju i pojačala vojne napetosti na Korejskom poluotoku (EPA)

Turski vojni pilot, u okviru obuke koja se provodi u Sjedinjenim Američkim Državama, obavio je prvi let avionom F-35, javlja agencija Anadolija.

U saopćenju Generalštaba Oružanih snaga Turske se navodi kako se nastavlja obuka turskih pilota u SAD-u kako bi mogli upravljati avionima F-35.

“Turski pilot je, u okviru obuke, 28. augusta prvi put upravljao avionom F-35”, dodaje se u saopćenju.

Obuka turskog osoblja u okviru programa F-35 provodi se u američkoj zrakoplovnoj bazi Luke.

Turska ima cilj da kupi najmanje 100 komada pete generacije aviona F-35 Lightining II, u okviru Multinacionalnog zajedničkog ofanzivnog programa pod vodstvom SAD-a, kojem se pridružila 2002. godine.

Mattisov ‘ne da’ Tursku

Američki ministar odbrane Jim Mattis uputio je u julu američkom Kongresu pismo o odbrambenom budžetu, u kojem je naveo kako se protivi prijedlogu da Turska bude isključena iz programa američkih borbenih aviona F-35, prenijele su tada agencije.

Upozorio je da bi pokušaj uklanjanja Turske iz programa “poremetio” međunarodni lanac isporuke aviona F-35.

“Turska je saveznik u okviru NATO-a, a od 2002. godine i naš partner u okviru programa F-35. Investirala je 1,2 milijarde dolara, daje doprinos lancu dostave, a osim toga, planira kupiti i 100 aviona F-35A. Uklanjanje Turske iz programa moglo bi izazvati poremećaj u lancu opskrbe za američku vojsku i naše partnere. Istovremeno, to bi moglo povećati i druge troškove programa”, navedeno je u Mattisovom pismu.

Izvor: Agencije