Turskoj kredit od 400 miliona dolara za plinovod

Plinovod TANAP dug je 1.850 kilometara, a očekuje se kako će u junu 2018. početi isporuka plina ka Turskoj, a dvije godine kasnije i ka Evropi (Ilustracija)

Svjetska banka i Turska kompanija za transport goriva potpisale su sporazum o kreditu koji je odobren u iznosu 400 miliona dolara za potrebe izgradnje Transanadolijskog plinovoda (TANAP), javlja agencija Anadolija.

U prisustvu turskog ministra energetike i prirodnih resursa Berata Albayraka sporazum su u srijedu potpisali zamjenik predsjednika Svjetske banke za Evropu i Srednju Aziju Cyril Muller i generalni direktor BOTAS-a Burhan Ozcan.

Albayrak je nakon potpisivanja sporazuma istakao kako će Turska nastaviti razvoj energetskog sektora.

“Naš tim u okviru energetskih projekata ne sarađuje samo sa Svjetskom bankom nego planiramo od ove godine realizirati i paket od blizu tri milijarde dolara u saradnji s međunarodnim investicijskim bankama”, rekao je ministar.

Otvorenje naredne godine

Ističući kako potpisivanje sporazuma vrijednog 400 miliona dolara nije važno samo za energetski već i druge privredne sektore, Albayrak je rekao kako će to doprinijeti i energetskoj stabilnosti u široj regiji.

Dodao je kako su već dvije trećine projekta izgradnje plinovoda TANAP završene i kako će svečano otvorenje biti upriličeno već naredne godine.

“Turska krupnim koracima čini iskorake u osiguranju energetske stabilnosti. Turska će i dalje biti glavni protagonist važnih energetskih megaprojekata, poput TANAP-a, Turskog toka i drugih koji preko Turske provode plin ka Evropi”, izjavio je Albayrak.

Plinovod TANAP dug je 1.850 kilometara, a očekuje se kako će u junu 2018. godine početi isporuka plina ka Turskoj, a dvije godine kasnije i ka Evropi.

Riječ je o projektu koji treba transportirati prirodni plin od azerbejdžanske oblasti Shah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

Izvor: Agencije