Turskoj vojsci odobrene prekogranične akcije

Turski borbeni avioni su krajem augusta, u sklopu koalicije na čelu sa SAD-om, izveli prve zračne udare na ISIL (AP)

Turski Parlament donio je odluku da produži mandat na još godinu dana turskoj vojsci da provodi vojne operacija preko granice, u susjednoj Siriji i Iraku.

Sadašnji mandat, koji je poslužio kao pravni osnov za posljednje napade turske vojske protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji i kurdskih pobunjenika u Iraku ističe u oktobru, prenijela je agencija AP.

Isti mandat, također, omogućava turskoj Vladi da odobri stranim trupama da se stacioniraju na teritoriji Turske, prenosi Tanjug.

AP navodi da je Turska preuzela veću ulogu u borbi protiv boraca ISIL-a, pridruživši se kampanju koja provodi zračne udare na ISIL, kao i omogućavanje korištenja turskih zračnih vojnih baza za američke borbene avione i bespilotne letjelice.

Prvi udari

Turski borbeni avioni su krajem augusta, u sklopu koalicije na čelu sa SAD-om, izveli prve zračne udare protiv položaja ISIL-a u Siriji.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da su avioni duž sirijske granice napali položaje ISIL-a za koje je procijenjeno da predstavljaju prijetnju po Tursku, prenijela je agencija AP.

“Borba protiv terorističke organizacije ISIL je prioritet za Tursku”, ističe se u saopćenju.

Turski avioni su koristili navođene bombe za napade na položaje boraca u Siriji i nijednom nisu ušli u sirijski zračni prostor, a kasnije su turske vlasti odobrile američkim borbenim avionima pristup turskoj zračnoj vojnoj bazi u blizini granice sa Sirijom.

Nakon višemjesečnog oklijevanja, Vlada u Ankari je u julu pristala preuzeti aktivniju ulogu u borbi protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije